Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Căzăturile, risc major la vârsta a treia

07-06-2018

Pentru persoanele tinere, care sunt în putere, o căzătură nu este, în general, un eveniment grav. Nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul vârstnicilor care, numai la simpla rostire a acestui cuvânt pot resimţi un sentiment de teamă. Şi asta deoarece căzăturile devin mult mai frecvente şi mai riscante cu cât o persoană înaintează în vârstă şi au un potenţial devastator, chiar fatal, ce nu trebuie ignorat.

Căzăturile, risc major la vârsta a treia


Căzăturile reprezintă principala cauză de rănire şi deces în urma unei accidentări la adulţii cu vârsta de peste 65 de ani.

Unul din trei vârstnici din cadrul unei comunităţi cade în fiecare an, iar 24% dintre cei care trec printr-un astfel de eveniment suferă răni grave, iar 6% se confruntă cu fracturi.

De asemenea, nu trebuie ignorat faptul că astfel de evenimente au impact asupra sistemului de sănătate, a bugetului familiei şi a vieţii de zi cu zi deoarece o persoană care a suferit o căzătură se poate confrunta cu dureri, dizabilitate şi complicaţii (fracturi, răni la cap etc.), poate fi spitalizată, poate fi supusă unei intervenţii chirurgicale, poate fi internată într-un azil sau poate rămâne pentru tot restul vieţii cu depresie şi cu teama că ar putea cădea din nou.

Astfel de evenimente sunt din ce în ce mai des întâlnite pe fondul îmbătrânirii populaţiei. Spre exemplu, potrivit unui raport emis în luna mai de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, numărul persoanelor de 65 de ani şi peste această vârstă din această ţară care şi-au pierdut viaţa în urma căzăturilor a crescut considerabil din 2007, de la 18.000 la aproape 30.000 în 2016 şi ar putea ajunge, dacă se menţine ritmul actual, la 59.000 de cazuri în anul 2030.

Această creştere a ratei cazurilor de căzături fatale vizează deopotrivă bărbaţii dar şi femeile, cele mai predispuse acestui risc fiind persoanele de peste 85 de ani.

Motivele care stau la baza acestui fenomen nu sunt clare, însă printre cauze s-ar număra dependenţa de medicamente sau obstacolele cu care se confruntă persoanele vârstnice în viaţa de zi cu zi, cum este cazul scărilor.

În general, printre cauzele căzăturilor în cazul vârstnicilor se numără: problemele de vedere, slăbirea muşchilor şi a încheieturilor, efectele adverse ale unor medicamente, existenţa unor afecţiuni care cauzează ameţeli, vedere înceţoşată, incoerenţă şi pierderea echilibrului, încălţămintea nesigură, depresia, osteoporoza, alimentaţia insuficientă şi deshidratarea.

Din fericire, specialiştii estimează că multe dintre aceste evenimente ar putea fi prevenite. Iată ce trebuie făcut în acest sens:

- dacă aveţi persoane vârstnice în familie îmbunătăţi siguranţa la domiciliul acestora pentru a preveni căzăturile. Astfel, se verifică pragurile, se îndepărtează obstacolele din mijlocul camerelor şi din apropierea uşilor, se montează balustrade la toate scările, se schimbă sau se renunţă la covoarele şi preşurile uzate iar colţurile se fixează cu bandă dublă adezivă, se fixează toate cablurile pe pereţi sau pe podea cu dispozitive speciale, se amplasează pe gresie şi parchet dispozitive antialunecare, se înlocuiesc scaunele uzate şi se asigură un iluminat corespunzător în fiecare încăpere, cu întrerupătoare uşor accesibile în orice condiţii, se montează balustrade în baie, se pun covoare antiderapant în special în cadă sau în cabina de duş şi se marchează marginile treptelor şi pragurile astfel încât să fie uşor de observat în orice împrejurare;

- tratamentele persoanelor vârstnice trebuie ajustate pentru a evita efectele secundare;

- consultul oftalmologic este esenţial pentru ameliorarea vederii;

- pantofii purtaţi trebuie să fie stabili, confortabili şi siguri;

- este indicată menţinerea unui stil de viaţă activ, printr-un program regulat de exerciţii fizice prin care să se întărească muşchii şi articulaţii;

- anumite sporturi şi discipline, cum ar fi gimnastica acvatică şi tai chi, sunt indicate atât pentru ameliorarea stării generale de bine cât şi a echilibrului;

- amplasarea la îndemână a unui cadru de mers, a unor cârje sau a unui baston se poate dovedi foarte utilă;

- toate obiectele din gospodărie se depozitează la o înălţime maximă la care se poate ajunge stând în picioare;

- potrivit statisticilor, cele mai multe dintre căzături se petrec în baie sau în bucătărie. Astfel, menţinerea podelei uscate este o modalitate eficientă de a reduce acest risc;

- hidratarea este extrem de importantă;

- alimentaţia zilnică trebuie să fie sănătoasă, bogată în nutrienţi;

- controlul medical efectuat anul este deosebit de important pentru a se depista din timp anumite boli care pot creşte riscul de pierdere a echilibrului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau