Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cafeaua si rolurile ei in diabetul zaharat

18-06-2018

Cafeina este cunoscuta ca un eficient neurostimulator, care se poate identifica in cantitati variate in peste 60 de plante incluzand boabele de cafea si frunzele de ceai.

Cafeaua si rolurile ei in diabetul zaharat


Intr-o meta-analiza recenta a unei echipe de cercetatori de la Harvard s-au analizat 28 de studii privind implicatiile consumului de cafea in diabetul zaharat. Cei 1milion 100 de mii de participanti consumatori de cafea dintre care 45335 cu diabet zaharat au fost urmariti intre 1 si 10 ani. Concluziile acestor studii au fost ca in general consumul de cafea, inclusiv cea decofeinata s-a asociat cu scaderea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Aceasta concluzie imbucuratoare este explicata de continutul bogat in polifenoli, cu proprietati antioxidante si rol benefic in preventia bolilor inflamatorii dar si in preventia diabetulu zaharat. Cafeaua contine magneziu si crom care de asemenea au rol in reglarea metabolismului glucidic.

Studiile au aratat in mare parte ca un consum moderat de cafea reduce riscul de diabet zaharat de tip 2, cat si riscul de cancer endometrial, de cancer de prostata, de boli cardiovasculare si accident vascular cerebral, de boala Alzheimer si de boala Parkinson.

Un studiu din 2009 care a observat 40000 de participanti, a concluzionat ca un consum de 3 cesti de cafea pe zi a scazut cu 40% riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 ; un alt studiu publicat in 2014 a aratat ca o crstere a consumului de cafea a scazut cu 11% riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Exista insa si studii care au aratat o legatura intre consumul de cafea si cafeina si un risc crescut de hiperglicemie si rezistenta la insulina.

Un studiu mic a aratat ca o cantitate mica de 100 mg de cafeina poate avea un impact nefavorabil asupra controlului glicemic la barbatii supraponderali.

Un studiu  universitar realizat in Grecia a explorat efectele asupra concentrate glicemice si a insulinei la voluntatii sanatosi care consuma 200 de mg de cafea pe zi. Studiul a fost efectuat pe 33 de voluntari si a aratat ca efectele de crestere de ale glicemiei sunt tranzitorii  si apar in special le persoanele supraponderale sau obeze.

Daca la consumul zilnic de cafea se adauga 40 de minute de activitate fizica  efectul este benefic, de reducere  a valorilor glicemice.

Cert este ca o crestere brusca a consumului de cafea zilinica determina o afectare a sensibilitatii la insulina, insa consmul de cafea la persoanele care au acest obicei si care au un consum moderat spre crescut are un efect benefic asupra controlului glicemic..



Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau