Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cancerul de san are o incidenta din ce in ce mai mare

22-05-2015

32% din totalul cancerelor la femei o reprezinta cancerul de san. Aceasta afectiune are o incidenta din ce in ce mai mare in lume, dar si la noi in tara, iar media de varsta a persoanelor afectate este cuprinsa intre 55 si 60 de ani. Este bine de stiut insa ca afectiunile sanilor sunt de doua feluri: maligne si benigne - unele canceroase, celelalte nu. Cel mai frecvent intalnite sunt cele benigne, ce se regasesc mai ales in perioada reproductiva a femeii.

Cancerul de san are o incidenta din ce in ce mai mare


Pentru a depista un eventual cancer de san este necesara o mamografie. Aceasta se recomanda tuturor femeilor trecute de 35 de ani, cu trimitere speciala de la medic, o data la doi ani. Insa, daca exista in familie, pe linie materna, persoane care sa fi avut cancer de san, mamografiile trebuie sa faca in fiecare an.

Autoexaminarea lunara este absolut necesara

Pentru a avea sani sanatosi femeile trebuie sa respecte controalele periodice la medic, ce se fac cel putin o data pe an. O alta regula, de data aceasta pentru mame, ar fi alaptarea la san. In rest, trebuie urmate normele de igiena, de alimentatie corecta, sanatoasa, si de renuntare la fumat.

De asemenea, reprezentantele sexului frumos, in special cele trecute de 30 de ani, este bine sa se autoexamineze o data pe luna. Pentru palpare se folosesc varfurile degetelor, tinand degetele intinse. Nu trebuie apasat prea tare, insa presiunea trebuie sa fie suficient de puternica pentru a simti si zonele profunde. Miscarile trebuie sa fie cat mai diverse, in cercuri concentrice, radiale si de sus in jos. Pentru a usura alunecarea degetelor se poate folosi o crema. Operatiunea se face cu corpul intins pe pat, cu o perna sub umar si un brat sub cap.

O alta metoda ce trebuie folosita neaparat este palparea zonei laterale a sanului si cea a axilei (subrat), tinand mana intinsa.

Foarte important este sa se controleze si sfarcul. Acesta nu trebuie sa aiba modificari de structura, de culoare si nici nu trebuie sa existe scurgeri.

Se urmareste orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea sanilor, daca un san este neobisnuit de lasat fata de celalalt, daca este mai mare, daca exista vreo excrescenta palpabila ori vizibila, sau daca apar schimbari in aspectul pielii. In aceste situatii se contacteaza medicul de familie pentru a primi apoi asistenta de specialitate.

Se recomanda exercitiile de intarire a musculaturii pectorale

In ceea ce priveste aspectul si sanatatea sanilor, sutienele nu le afecteaza, asa cum se crede in cultura populara. De altfel, sunt anumite situatii in care se recomanda purtarea sutienului, mai ales in cazul femeilor cu sani de mari dimensiuni.

In cazul in care sanii se lasa, de vina este structura glandei mamare, care se modifica in timp facand loc tesutului adipos, moale. Pentru prevenirea acestui fenomen este bine sa se execute cu constiinciozitate exercitii pentru tonifierea musculaturii pectorale. Acesti muschi trebuie sustinuti deoarece reprezinta singura parghie de sustinere a sanilor, organe ce se afla aplicate pe peretele toracic.

Nu se recomanda statul la plaja topless

Un aspect de mare importanta pentru sanatatea sanilor il reprezinta loviturile la acest nivel. In locul in care s-a produs lovitura, mai ales daca este una mai puternica, se poate forma un cheag de sange care, dupa ce se retrage, lasa o urma in acel loc, iar din substanta respectiva, ce se numeste hemosiderina - iritanta pentru structura sanului - pot aparea tumori. Se recomanda ca dupa o lovitura mai serioasa la nivelul sanilor sau dupa aparitia unor vanatai sa se mearga la medic pentru investigatii amanuntite.

Un alt factor favorizant pentru aparitia cancerului mamar este utilizarea estrogenului, hormon a carui folosire in exces poate sensibiliza glanda mamara, care poate deveni, in timp, receptiva la tumorile maligne. Estrogenul este continut, in cantitati insemnate, in medicamentele si cremele pentru marirea sanilor.

Si expunerea prelungita la soare, in special la orele pranzului, poate fi nociva, in special pentru persoanele care se bronzeaza fara sutien, au pielea deschisa la culoare sau prezinta multe alunite.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau