Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cancerul osos afecteaza cu preponderenta persoanele de sex masculin

21-11-2016

Maladia canceroasa nu este o boala a societatii moderne, asa cum se crede la modul general. Recent, au fost descoperite mai multe dovezi care atesta ca aceasta este, de fapt, o problema „veche de cand lumea”.

Cancerul osos afecteaza cu preponderenta persoanele de sex masculin


Cea mai veche tumora canceroasa identificata la om a fost detectata anul acesta intr-o pestera din Africa de Sud de catre o echipa internationala de oameni de stiinta, potrivit BBC. Tumora a fost gasita pe un deget de la piciorul unui stramos stravechi al speciei umane datand de acum 1,7 milioane de ani. Degetul a apartinut unuia dintre primii hominizii, fie Homo ergaster, fie Paranthropus robustus, considera specialistii.

Datele arata ca un os al degetului de la picior, numit metatarsian, avusese osteosarcom, o forma rara si mortala de cancer osos.

Se localizeaza in special in oasele lungi

Cancerul osos este o maladie destul de rara, ce poate debuta la nivelul oricarui os dintre cele 206. Cel mai frecvent afecteaza oasele lungi.

Exista mai multe tipuri de cancer osos, unele dintre ele care se manifesta mai mult la copii si tineri, altele numai la adulti.

Cele mai cunoscute tumori osoase sunt osteosarcomul, sarcomul Ewing, condrosarcomul, histocitomul fibros malign, fibrosarcomul si chordoma.

 Osteosarcomul, cel mai frecvent

 Pe primul loc in ceea ce priveste frecventa, se situeaza osteosarcomul. Acesta afecteaza in special persoanele de sex masculin, copiii si tinerii. Se manifesta la nivelul oaselor lungi ale bratelor si picioarelor, este agresiv si are risc crescut de raspandire la organe.

Condrosarcomul ocupa locul al doilea in topul frecventei dintre tipurile de cancer osos - circa un sfert dintre cazuri sunt reprezentate de acesta. Tumora apare din celulele cartilaginoase si are o evolutie diferita, de la caz la caz. Apare mai ales in zona pelvisului si soldurilor, la persoane trecute de 40 de ani, cu preponderenta tot la cele de sex masculin. Se poate raspandi la plamani si ganglionii limfatici.

Sarcomul Ewing este cea mai agresiva forma de cancer osos. Vizate sunt in special persoanele cu varsta intre 4 si 15 ani, tot cu preponderenta de sex masculin. Se localizeaza in zona oaselor lungi.

Histiocitomul fibros malign vizeaza tesuturile moi (musculare, ligamentele si tendoanele) si apare, de obicei, la persoanele trecute de 50 de ani. Apare mai ales in zona extremitatilor si este, de asemenea, de doua ori mai intalnit la barbati decat la femei.

Fibrosarcomul survine cel mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani, si afecteaza tesuturile moi din spatele genunchilor.

Chordomul este rar si are o rata de supravietuire de maximum 6 ani de la diagnosticare. Afecteaza cel mai des barbatii cu varsta de peste 30 de ani. Se localizeaza in special in partea inferioara sau superioara a coloanei vertebrale.

 Simptomele initiale pot fi considerate banale

 In ceea ce priveste simptomele, cel mai des apare durerea aparent inexplicabila si care nu cedeaza (confundata de obicei cu artrita). Alte semne includ: fracturi ce se produc cu usurinta, umflatura la nivelul articulatiilor (in functie de tipul de cancer osos), oboseala accentuata, eventual febra, transpiratii nocturne, scaderea in greutate si anemie.

Din cauza faptului ca aceste semne pot fi usor confundate cu alte probleme de sanatate considerate banale, cancerul osos este de multe ori ignorat pana ce stadiul devine unul avansat.

In cazul in care cancerul nu este diagnosticat la timp, osul afectat se slabeste, apar fracturile si exista pericolul foarte mare ca tumora sa se extinda la alte organe, in special la plamani, si sa survina moartea.

Tratamentul acestui tip de cancer depinde de tipul tumorii si de momentul in care este depistata.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau