Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cancerul ovarian, agresiv si greu de depistat

28-03-2018

Cancerul ovarian are cea mai scazuta rata de supravietuire dintre toate tipurile de tumori ginecologice si este caracterizat de o insuficienta constientizare a simptomelor sale ”tacute” si de diagnosticarea, de multe ori, prea tarzie.

Cancerul ovarian, agresiv si greu de depistat


Aceasta boala are cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tipurile de cancer la nivelul sistemului reproducator. Aproape un sfert de milion de femei (aproximativ 225.000) din lume sunt diagnosticate anual cu aceasta boala care provoaca decesul a circa 140.000 de persoane in fiecare an.

Potrivit statisticilor, doar 45% dintre femeile diagnosticate cu cancer ovarian au o sansa de supravietuire de cinci ani, foarte mica in comparatie cu cea de 89% in cazul celor care sufera de cancer de san.

Cancerul ovarian este al optulea cel mai des intalnit tip de tumoare in randul femeilor, 4% dintre persoanele de sex feminin care primesc diagnosticul de cancer avand aceasta forma.

Riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian este de 1 la 71, iar cel de des din aceasta cauza este de 1 din 95, conform mediilor statistice.

Cel mai mare risc il au femeile cu varsta de peste 55 de ani, cu antecedente familiale.

Simtomele acestui tip de cancer sunt extrem de greu de depistat in fazele precoce, de aceea este de obicei diagnosticat in stadiu foarte avansat, dupa metastaza.

Semnele principale sunt dureri pelviene sau abdominale care variaza ca frecventa si intensitate, pierderea din greutate (in general, peste cinci kilograme intr-o luna fara modificarea stilului de viata), schimbari evidente la nivelul tranzitului intestinal (constipatie sau defecatie mai frecventa decat de obicei), senzatie de oboseala permanenta, anemie, menstruatie neregulata la femeile care nu sunt la menopauza sau aparitia sangerarilor la femeile trecute de aceasta etapa.

De asemenea, pot aparea senzatia de urinare frecventa si de golire incompleta a vezicii urinare, marirea in volum a abdomenului, instalarea rapida a satietatii sau pierderea apetitului alimentar si dureri in timpul actului sexual.

Un alt simptom important il reprezinta balonarea zilnica, permanenta, care nu cedeaza la administrarea de medicamente sau la schimbarea alimentatiei. In acest sens, organizatia britanica Target Ovarian Cancer a avertizat ca, potrivit unui sondaj recent realizat in aceasta tara, 50% dintre femei ar fi mai inclinate sa adopte unele schimbari de alimentatie in loc sa faca o vizita la medic pentru a investiga cauzele meteorismului. De asemenea, un studiu condus anterior de organizatie a descoperit ca doar una din cinci femei cunoaste faptul ca balonarea poate fi un simptom al cancerului ovarian.

Acest tip de cancer este foarte dificil de detectat. Cel mai important este sa se discute cu medicul pentru a se afla gradul de risc. Persoanele care au in familie cazuri de persoane cu cancer ovarian este indicat sa efectueze teste genetice specifice.

Pentru prevenirea cancerului ovarian nu se pot face prea multe schimbari deoarece boala are o influenta componenta genetica, insa cel mai important pas este mentinerea unei greutati corporale in limite normale, fapt ce s-a dovedit in Statele Unite ca ar preintampina sau intarzia circa 5% dintre cazuri. De asemenea, o viata activa si o alimentatie curata, sanatoasa, pot creste sansele de longevitate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau