Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cancerul - provocarea medicinei contemporane

04-12-2014

Functionarea tuturor celulelor organismului este controlata de sistemul genetic al acestuia si anume de controlul genetic. Genele determina sintetizarea (producerea) tipurilor de componente in celula si anume: elemente de structura, enzime ce participa la reactiile mediului intern si alte substante cu rol specific fiecarei functii celulare. Aparitia unei mutatii (dereglare) in structura genelor care controleaza cresterea si diviziunea celulei determina aproape intotdeauna producerea unei celule anormale. Acest lucru se poate intampla la nivelul oricarei celule sau tesut din organismul uman, dar si la nivelul plantelor si animalelor.

Cancerul - provocarea medicinei contemporane


Functionarea tuturor celulelor organismului este controlata de sistemul genetic al acestuia si anume de controlul genetic. Genele determina sintetizarea (producerea) tipurilor de componente in celula si anume: elemente de structura, enzime ce participa la reactiile mediului intern si alte substante cu rol specific fiecarei functii celulare. Aparitia unei mutatii (dereglare) in structura genelor care controleaza cresterea si diviziunea celulei determina aproape intotdeauna producerea unei celule anormale. Acest lucru se poate intampla la nivelul oricarei celule sau tesut din organismul uman, dar si la nivelul plantelor si animalelor. Definitia medicala a cancerului este un termen generic ce presupune un grup de afectiuni avand ca element comun proliferarea celulara anarhica (dezvoltarea celulelor fara controlul organismului ).

Din greaca "Karkinos"=crustaceu, crab sau rac tinde sa redea sugestiv existenta prelungirilor si a circulatiei colaterale ce insotesc tumorile maligne dezvoltate. Acest tip de dezvoltare independenta, fara a tine cont de controlul celular normal, permite celulei canceroase sa foloseasca resursele organismului in detrimentul celulelor normale. Odata aparuta mutatia genetica, se declanseaza un proces in cascada de evolutie a celulei canceroase si anume: initierea (inceputul mutatiei); cresterea (cresterea celulei anormale favorizata de factori fizici; chimici; virali); promotia (etapa importanta cand celula anormala devine celula canceroasa); conversia (stadiu numeric al dezvoltarii celulelor canceroase fara a putea fi diagnosticate); propagarea si progresia (etapele finale de dezvoltare locala si la distanta a celulelor maligne) deci a bolii, ce cuprinde etapele de la inceput si pana la sfarsitul evolutiei acesteia.

Orice forma de aparare a organismului ce intervine in etapele descrise poate stopa declansarea etapelor de inceput sau modifica in sensul de a prelungi timpii de transmitere a etapelor; acest lucru insemnand o crestere a rezistentei organismului fata de invazia celulelor modificate. Mutatia este considerata un accident in transmiterea informatiei corecte. Cresterea este favorizata mai degraba de factori exogeni, denumiti si factori de risc (radiatii ionizante; radiatii UV; traumatisme locale repetate; produsi chimici industriali; produsi chimici medicamentosi; factori alimentari; factori virali). Promotia ar fi influentata de factori externi, dar si interni (status imunologic, factori promotori, stil de viata).

Conversia, propagarea si progresia tin mai degraba de profilul intern la modificarilor hormonale, imunologice si de rezistenta naturala a organismului individual. Se poate deduce, din cele descrise mai sus, ca anumite categorii de persoane au predispozitie de a face cancer din cauza factorilor externi (cei care lucreaza in medii toxice, utilizatorii de toxice: fumat, alcool; regim alimentar inadecvat etc), dar exista si o predispozitie ereditara in randul anumitelor familii la care numarul celor cu diagnosticati cu aceasta afectiune este mai mare. Referitor la varsta, din nefericire, se observa o crestere alarmanta a categoriei de varsta sub 50 de ani, inclusiv varsta adultului tanar (25-40 de ani).

Dupa aceasta incursiune destul de ingrijoratoare a celor expuse, as dori sa va impartasesc ce metode de aparare ar trebui sa folosim cu totii pentru a ne feri de aceasta boala necrutatoare si, in general, de afectiunile la care suntem supusi pe perioada vietii. Mentinerea unei stari de sanatate, pe baza unui stil de viata sanatos. Alimentatie echilibrata si cat mai naturala. Evitarea si lipsa viciilor (tutun, alcool). Evitarea sedentarismului si mentinerea unui tonus prin practicarea diferitelor sporturi. Mentinerea unei balante corecte intre munca, odihna si somn. Fortificarea organismului cu alimente stabilizatoare ale imunitatii si utilizarea adecvata a suplimentelor alimentare. Controlul periodic al sanatatii la medicul de familie si la medicii de specialitate. Autocontrolul prin observarea modificarilor minore ce apar in diferitele functii fiziologice (alimentatie, excretie, respiratie etc) si anuntarea acestora la controalele periodice. Autoeducarea continua prin citirea articolelor de specialitate adresate publicului larg, ascultarea informatiilor din mass media pe teme medicale si utilizarea acestora cu discernamant, iar in cazul unor dubii, intrebati medicul si farmacistul. Mentinerea unui tonus pozitiv mental care va va ajuta sa treceti peste problemele inerente ale vietii. Stiu ca cele spuse nu sunt usor de realizat, dar stabilirea unor obiective de acest gen cele mai minore si cele mai nesemnificative va pot prelungi viata si in acelasi timp calitatea vietii care este obiectivul major al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dr.Valentin S. Pantea Medic specialist chirurgie generala
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau