Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cancerul pulmonar ii afecteaza si pe nefumatori

20-02-2017

Circa 13% dintre noile cazuri de cancer din Romania sunt cancere pulmonare, anual murind din aceasta cauza in jur de 33.000 de persoane, potrivit statisticilor. De asemenea, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer si are cea mai crescuta rata de deces dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial.

Cancerul pulmonar ii afecteaza si pe nefumatori


Circa 1,3 milioane de decese la nivel anual

Cancerul pulmonar reprezinta o problema de sanatate extrem de grava la nivel mondial, fiind una dintre principalele cauze de mortalitate din lume, alaturi de cancerul de prostata si cel mamar.

Potrivit estimarilor, peste 1,3 milioane de persoane mor anual pe glob ca urmare a acestuia.

In general, acest tip de tumora este descoperit tardiv si de aceea doar circa 14% dintre pacienti reusesc sa supravietuiasca inca cinci ani.

Cancerul de plamani se caracterizeaza prin cresterea necontrolata a celulelor tumorale in interiorul plamanilor formandu-se o masa tumorala care se hraneste cu oxigenul si substantele nutritive ale structurilor sanatoase din jur. Ulterior, celulele neoplazice pot metastaza, determinand extinderea cancerului in organism, in general in oase, ficat si creier.

Fumatul, principala cauza

Principala cauza a cancerului de plamani este fumatul (la circa 85% dintre persoanele diagnosticate). In Romania, sunt aproximativ 27% fumatori, iar in fiecare an mor cel putin 42.000 de persoane din cauza acestui viciu.

Fumul de tigara contine peste 4.000 substante chimice cunoscute, dintre care cel putin 50 sunt cancerigene pentru om.

Insa, aceasta boala necrutatoare ii afecteaza si pe nefumatori, fiind a saptea cea mai frecventa cauza de deces pentru pacientii care nu au fumat niciodata. Conform datelor existente, expunerea prelunga a unui nefumator la fumul de tigara este de vina pentru aproximativ 25% din totalitatea cazurilor de cancer pulmonar identificate la nefumatori.

Oamenii de stiinta au aflat ca o persoana nefumatoare care traieste alaturi de o persoana care fumeaza in prezenta sa are un risc de doua ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar din cauza faptului ca doua treimi din fumul emanat de o tigara aprinsa nu sunt inhalate de fumator, ci sunt eliberate in atmosfera, iar astfel in mediul inconjurator se va afla o cantitate de doua ori mai mare de nicotina si gudron si de cinci ori mai mult monoxid de carbon decat in fumul inhalat de fumator.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatul pasiv cauzeaza aproximativ 600.000 de decese anual in lume, peste o treime din populatia planetei expunandu-se fumului de tigara in mod pasiv (circa 700 de milioane fiind copii).

Poate fi prevenit usor

Simptomele cancerului pulmonar in faza primara, initiala, includ: tuse care poate deveni persistenta si chinuitoare, expectoratie cu sange (hemoptizie), suierare ce apare ca urmare a obstructiei determinata de tumora sau de inflamatia interstitiala, dispnee si durere in piept care este de obicei surda, difuza.

Din fericire, cancerul pulmonar este o afectiune care poate fi foarte usor prevenita prin evitarea fumatului, atat activ cat si pasiv. De altfel, campaniile intense desfasurate in ultima perioada in tarile civilizate au demonstrat o scadere a procentului fumatorilor si a impactului acestui tip de cancer in aceste state. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau