Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cand se poate vorbi despre transpiratie in exces?

21-11-2016

Transpiratia reprezinta un fenomen natural, cat se poate de normal si, mai presus de toate, sanatos deoarece ajuta organismul sa isi regleze temperatura si sa elimine toxinele. Acest mecanism se declanseaza cand temperatura corporala creste, iar glandele sudoripare incep sa actioneze si sa elimine lichid pentru a contribui la racire si la eliminarea de toxine.

Cand se poate vorbi despre transpiratie in exces?


Transpiratia nu se manifesta numai vara, cand este foarte cald, ci ori de cate ori temperatura corpului creste peste limitele normale – in caz de febra, de exercitii fizice, de consum de alimente fierbinti sau foarte iuti, dar si atunci cand apare un stres emotional.

Mecanismele de autoreglare a temperaturii sunt perturbate

Se poate spune ca nicio persoana nu transpira la fel ca alta, cantitatea eliminata putand varia de la cateva sute de militri zilnic pana chiar la cativa litri. Aceasta depinde de factorii cauzatori, de starea de sanatate si de lichidele consumate.

Atunci cand transpiratia se manifesta in exces – fenomen ce poarta numele de hiperhidroza – practic, organismul elimina o cantitate de sudoare ce depaseste cu mult necesitatile organismului de autoreglare. Spre exemplu, o persoana care transpira abundent si cand nu face miscare, nu a suferit un stres emotional sau termic si nu a mancat alimente foarte iuti, este posibil sa sufere de hiperhidroza. Potrivit specialistilor, in acest caz se poate ajunge in situatia in care mecanismele corpului sa fie perturbate si sa se secrete de patru-cinci ori mai multa sudoare decat ar fi normal.

Un alt indiciu ce ar trebui sa dea de banuit ca o persoana transpira in exces este faptul ca acest fenomen se manifesta numai in unele zone ale organismului.

De asemenea, un alt semn al hiperhidrozei, intalnit la unele persoane, este transpiratia abundenta a talpilor sau a palmelor.

Poate fi mostenita

Potrivit studiilor efectuate pana in prezent, transpiratia ce se manifesta in exces, in mod inexplicabil, poate avea cauze genetice. Astfel, specialistii sustin ca circa 50% dintre aceste persoane au pe cineva in familie care manifesta acest simptom. Acest tip de hiperhidroza cu cauza genetica isi face simtita prezenta, de obicei, la pubertate si chiar si in copilarie.

Singura situatie in care transpiratia in exces poate fi normala, exceptand cauzele enumerate mai sus, le priveste pe femeile la menopauza.

De asemenea, acest fenomen poate aparea in cazul prezentei unor afectiuni asociate sau a consumului anumitor medicamente ce au astfel de reactii adverse, cum ar fi cele administrate pentru diferite probleme endocrine precum diabetul sau afectiunile tiroidei, antihipertensive sau antidepresive.

Nu in ultimul rand, medicii mai atrag atentia ca o persoana poate transpira abundent daca organismul ei se confrunta cu afectiuni oncologice, cardiace sau pulmonare, atac vascular cerebral sau infectii.

Tratamentul depinde de cauza

Este extrem de important ca atunci cand se transpira abundent, fara motiv, sa se consulte medicul de familie in vederea identificarii unor posibile probleme de sanatate ce necesita tratament.

Hiperhidroza, care este extrem de neplacuta atat din punct de vedere personal, cat si social, poate fi tratata printr-o serie de remedii, in functie de factorul declansator.

Atentie! In caz de hiperhidroza, produsele cosmetice cu rol antiperspirant au doar o actiune de atenuare temporara a transpiratiei, nefiind eliminata de fapt cauza acesteia. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau