Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cand si de ce sa mergem la psiholog

09-12-2014

In mentalitatea societatii romanesti exista la ora actuala ideea preconceputa ca vizita la psiholog inseamna recunoasterea existentei unei anomalii in viata personala sau profesionala. Rolul pe care psihologul il are, ca specialist ce ajuta la rezolvarea problemelor emotionale, cognitive sau comportamentale, nu este pe deplin cunoscut sau, mai degraba, este inca privit cu scepticism. Exista inca o confuzie intre psiholog si psihiatru, confuzie ce nu lamureste rolurile diferite pe care acestia le au: psihiatrul diagnosticheaza si trateaza bolile psihice folosind medicatie, iar psihologul trateaza si amelioreaza probleme de natura psihologica, folosind metode ce modifica emotiile negative, gandurile sau comportamentele disfunctionale ce ne impiedica sa ne atingem telurile.

Cand si de ce sa mergem la psiholog


Psihologia este stiinta care se ocupa cu studiul psihicului uman, in speta ce simte, cum gandeste si cum actioneaza un individ. Totodata, folosind metode si tehnici validate stiintific, evalueaza, pune diagnostic si ofera solutii pentru imbunatatirea sanatatii psihice a individului. In mentalitatea societatii romanesti exista la ora actuala ideea preconceputa ca vizita la psiholog inseamna recunoasterea existentei unei anomalii in viata personala sau profesionala. Rolul pe care psihologul il are, ca specialist ce ajuta la rezolvarea problemelor emotionale, cognitive sau comportamentale, nu este pe deplin cunoscut sau, mai degraba, este inca privit cu scepticism.

Exista inca o confuzie intre psiholog si psihiatru, confuzie ce nu lamureste rolurile diferite pe care acestia le au: psihiatrul diagnosticheaza si trateaza bolile psihice folosind medicatie, iar psihologul trateaza si amelioreaza probleme de natura psihologica, folosind metode ce modifica emotiile negative, gandurile sau comportamentele disfunctionale ce ne impiedica sa ne atingem telurile. In viata fiecaruia dintre noi se petrec schimbari, nu in mod necesar schimbari care sa produca efecte negative, ci schimbari ce pot necesita adaptarea la un nou mod de viata, ca de exemplu, intrarea in adolescenta, nasterea unui copil sau casatoria. Ce se intampla daca aceste schimbari nu sunt sustinute de o personalitate puternica si echilibrata?

Schimbarile genereaza disconfort psihic, o paleta variata de sentimente si emotii care coplesesc si carora e posibil sa nu le facem fata. Schimbarile genereaza, de asemenea, stres care ulterior se poate asocia cu boala, anxietate, furie, neputinta, indiferenta, depresie si, mult mai grav, tentative de suicid.

O tanara mama poate fi coplesita de imensa responsabilitate ce apasa pe umerii ei odata cu nasterea copilului, un puber ce intra in adolescenta poate fi de neinteles de catre proprii parinti, o casatorie poate aduce in relatie doi oameni nepregatiti emotional pentru a convietui impreuna, un parinte cu un copil cu dizabilitati nu poate suporta marginalizarea sociala si exemplele pot continua, mai ales ca schimbarea si avalansa de evenimente sunt parte din viata personala si profesionala a fiecaruia dintre noi.

Importanta pe care o acordam starilor sufletesti care ne caracterizeaza clipa de clipa atrage dupa sine importanta pe care ne-o acordam noua insine. Insuficienta cunoastere de sine, lipsa educatiei formale si informale, mediul defavorizant, cliseele deja formate (si care de multe ori isi dovedesc inutilitatea) ne transforma in adulti nefericiti, cantonati in relatii esuate, adulti ce transmit aceleasi modele propriilor copii, in copiii nefericiti din cauza atmosferei tensionate din familie, in adolescenti neintelesi, consumatori de droguri si alcool, in copii cu abandon scolar sau in parinti care nu admit handicapul copilului de teama oprobriului public.

Iata, asadar, cateva din categoriile carora li se adreseaza un psiholog.

Suferinta psihica nu "se vede", nu este o rana fizica, vizibila si, poate, gandim ca trece de la sine, ca altii sunt de vina pentru nefericirea noastra, pentru greselile pe care le facem, ca viata e nedreapta sau, pur si simplu, avem ghinion. Constientizarea ei este primul pas spre rezolvare.

Psihologul nu ofera sfaturi, ci solutii ce ajuta la largirea spectrului de decizii ce trebuie luate in vederea imbunatatirii calitatii vietii, la rezolvarea problemelor de natura emotionala sau comportamentala, la prevenirea acestora si chiar la schimbarea modului de a gandi, daca acesta se dovedeste defectuos si perturba functionarea noastra ca indivizi. Nu exista o limita de varsta pe care trebuie sa o atingi pentru a beneficia de ajutor specializat.

Terapia pe care o ofera psihologul se adreseaza copilului ce intampina tulburari de dezvoltare (si aici ne referim la copiii cu autism, la cei cu deficit de atentie si sindrom hiperkinetic, copiii cu sindrom Down sau cu diferite diagnostice neuropsihice), copilului tipic in universul caruia se petrec evenimente ca intrarea in gradinita sau in scoala/liceu, adolescentului nesigur si care, neinteles, poate deveni usor consumator de alcool sau droguri, tanarului deziluzionat si deceptionat din pricina lipsei de perpective, familiilor ce nu isi pot asuma rolurile potrivite, de sot/sotie sau de tata/mama, adultilor ce ies din campul muncii si carora, dintr-o data, viata li se pare inutila cat si batranilor ce simt ca au devenit povara pentru apropati. In toate cazurile, indiferent de categoria de varsta sau de formarea pe care o are un psiholog, acesta poate reduce sau elimina starile de suferinta psihica si comportamentele disfunctionale si poate reusi sa ajute individul in problema sa de viata.

Psihoterapia se adreseaza, deci, tuturor cazurilor in care este necesara imbunatatirea relatiilor intre parinti-copii, intre adulti, in cazurile de dezvoltare personala, de orientare profesionala sau de autocunoastere. In educatie, psihologul poate detecta capacitatile copilului si astfel optimizeaza invatarea, in medicina poate trata problemele emotionale aflate in relatie directa cu boala (depresia, toxicomaniile, tulburarile psihosexuale), in consiliere promoveaza sanatatea mintala si inlatura simptomatologia existenta. Indiferent de domeniul in care activeaza, psihologul ajuta in mod real la solutionarea tuturor problemelor de natura psihologica, fiind un co-participant in procesul de atingere a scopurilor propuse.

Numarul de sedinte necesare difera, in functie de natura problemei cu care se confrunta un individ, dat fiind ca gradul de implicare si obiectivele urmarite sunt proprii fiecaruia dintre noi. Ignorarea nefericirii, daca astfel vrem sa o denumim, nu e o solutie. Ignorarea sentimentelor ce ne incearca, capitularea in fata neputintei de a nu sti cum sa actionezi si, poate, mai grav, capitularea in fata vietii, toate sunt insotite de semne pe care le observam la cei din jur. Noi, copilul nostru, parintele sau bunicul, suntem datori fata de noi insine si fata de ceilalti sa ne simtim bine, sa ne dezvoltam si sa ii ajutam pe cei din jur sa se dezvolte armonios. Psiholog Georgeta Popovici
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau