Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cand trebuie sa ne ferim de aerul conditionat

28-07-2016

Canicula ne determina pe cei mai multi dintre noi sa cautam „oaze” cu aer conditionat, fie in locuinte sau la birou, fie in mijloacele de transport. Totusi, atunci cand se face abuz de aceasta minunata inventie, se poate ajunge la unele probleme de sanatate, de la viroze respiratorii pana la paralizii de nervi sau crize de astm bronsic.

Cand trebuie sa ne ferim de aerul conditionat


Cand trebuie sa ne ferim de aerul conditionat

Canicula ne determina pe cei mai multi dintre noi sa cautam „oaze” cu aer conditionat, fie in locuinte sau la birou, fie in mijloacele de transport. Totusi, atunci cand se face abuz de aceasta minunata inventie, se poate ajunge la unele probleme de sanatate, de la viroze respiratorii pana la paralizii de nervi sau crize de astm bronsic.

Regula de aur in folosirea aparatelor de aer conditionat este ca diferenta de temperatura sa nu fie mai mare de zece grade intre interior si exterior deoarece altfel apare stresul termic. De asemenea, inainte de a iesi afara in caldura dintr-o cladire in care functioneaza aerul conditionat este indicat sa se stea cateva minute la o temperatura intermediara pentru a permite corpului sa se acomodeze treptat.

Foarte important este si sa se evite, pe cat posibil, sa se stea in directia in care bate curentul de aer mai rece.

Organismul „uita” sa se adapteze natural la temperatura ambientala

Persoanele care isi petrec mare parte din timp in incaperi racite artificial pot fi predispuse la viroze, bronsite, traheobronsite, anumite infectii microbiene si pneumonii pentru ca organismul lor este perturbat si nu se mai poate adapta natural la temperaturile ridicate de afara. Astfel, sistemul imunitar este suprasolicitat, iar daca acesta este slabit se pot declansa probleme care, in general, trec in cateva saptamani sau chiar mai mult (spre exemplu, bronsita cronica, o afectiune din categoria bronhopneumoniilor obstructive cronice, poate trece chiar si dupa cativa ani).

De asemenea, este bine de stiut ca si creierul are de suferit la trecerile bruste de la rece la cald pentru ca percepe schimbarile drept agresiuni. Astfel, foarte des se intampla sa apara dureri la intrarea in contact cu aerul rece sau atunci cand curentul bate direct in jos.

De la tuse si sinuzite la paralizii

Unele persoane care stau in incaperi cu aparate de aer conditionat gresit reglate se pot confrunta si cu tuse chinuitoare, senzatia de gat uscat, dar si cu uscarea tenului si a parului.

Mai pot aparea si dureri in zona dintilor, a cefei, a spatelui, intercostale, dar si sinuzite ori nevralgii ale nervilor cranieni. Printre cele mai grave cazuri se numara paralizii ale unor nervi, cum ar fi paralizia de nerv facial, numita si afrigore, sau paralizia nervului trigemen, aceasta din urma afectand jumatate de craniu si fiind rezistenta la tratamente.

De asemenea, persoanele sensibile la curentii de aer pot manifesta iritatii ale ochilor, lacrimari, inrosiri sau chiar congestii ale conjunctivelor.

Exista si unele probleme de sanatate existente, ce pot fi agravate de utilizarea permanenta si incorecta a aerului conditionat. Printre acestea se numara afectiunile de la nivelul oaselor, respectiv spondiloza cervicala sau torticolis, iar la nivel lombar, curentul de aer racit artificial poate duce chiar la lombago.

Filtrele trebuie igienizate sau inlocuite periodic

Bacteria Legionella pneumophila, ce poate fi prezenta si in aparatele de climatizare necuratate corespunzator, poate provoca pneumonie severa, ce conduce in ultima faza la coma sau chiar la moarte. In unele zone exista chiar epidemii de 'Maladia legionarului', cum mai este denumita aceasta forma de pneumonie. Numele sau vine de la prima epidemie cunoscuta, survenita in 1976 intr-un hotel din Philadelphia, unde se tinea o conferinta a Legiunii Americane. Atunci, peste 220 de persoane s-au imbolnavit, iar 34 dintre ele au decedat.

Pentru a preintampina unele dintre problemele ce pot aparea din cauza folosirii aparatelor de aer conditionat, filtrele incluse in acestea trebuie curatate cat mai des cu substante speciale si inlocuite periodic.

De asemenea, inainte de pornirea instalatiilor de climatizare, incaperile trebuie sa fie bine aerisite, iar fluxul de aer rece se orienteaza in sus, nu in jos. Temperatura programata recomandabila este de minimum 22-24 de grade Celsius, iar daca afara sunt peste 38 de grade Celsius in interior nu trebuie sa fie mai putin de 30 de grade Celsius.

In general, in locuinte, aparatele de aer conditionat se monteaza pe hol, nu direct in camera in care se sta (in special in camerele copiilor sau ale persoanelor varstnice) si se lasa usile deschise astfel incat aerul sa circule continuu.

Regulile se aplica si la masini

Si cei care folosesc aerul conditionat la volan trebuie sa aiba grija astfel incat sa nu se trezeasca a doua zi cu dureri de gat, de ceafa sau cu bronsite. Si in acest caz, se recomanda ca diferenta de temperatura dintre interior si exterior sa nu depaseasca 5 grade Celsius, mai ales in cazul calatoriilor cu opriri dese, in care conducatorul auto trece brusc de la frig la cald si invers. In timpul drumurilor mai lungi, temperatura din masina poate fi mai scazuta, dar fara ca aerul sa fie resimtit ca rece.

Si in cazul instalatiilor de climatizare din masini se aplica regula referitoare la igienizarea periodica a acestora, la service-urile autorizate. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau