Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cardiomiopatia diabetică poate fi prevenită prin controlul riguros al glicemiei

15-01-2019

Pe înțelesul tuturor, cardiomiopatia este o boală a mușchiului inimii (respectiv a miocardului ventricular). Diabetul este o boală sistemică asociată cu incidența crescută a insuficienței cardiace din cauza modificărilor pe care această afecțiune le produce în organism de-a lungul timpului.

Cardiomiopatia diabetică poate fi prevenită prin controlul riguros al glicemiei


Din cauza acestor complicații, pacientul cu diabet este monitorizat de o echipă medicală multidisciplinară care include, pe lângă medicul de specialitate, cardiologul, neurologul, oftalmologul, nutriționistul și urologul sau nefrologul și alte specialități, în funcție de evoluția bolii și complicații. Monitorizarea apariției complicațiilor cardiovasculare și tratarea lor sunt foarte importante, deoarece complicațiile cardiovasculare sunt principala cauză de deces a pacienților cu diabet.

Prima recunoaștere a acestui tip de cardiomiopatie a fost făcută în 1972, după ce la mai mulți pacienți cu diabet au fost constatate modificări structurale și disfuncții ale miocardului care nu putea fi atribuite altor cauze decât diabetului. Specialiștii continuă să acorde acestei afecțiuni o atenție deosebită pentru a identifica modalități de diagnosticare precoce astfel încât să se intervină prin tratament ca pacientul să nu ajungă să dezvolte insuficiență cardiacă.

Din punct de vedere medical, cardiomiopatia se consideră a fi rezultatul mai multor factori precum ateroscleroza epicardică, hipertensiunea și hipertrofia ventriculară stângă, boala microvasculară, disfuncția endotelială și autonomă, obezitatea și tulburările metabolice.

Controlul defectuos al glicemiei în diabet (în special în cel de tip 2) are un impact negativ major asupra sistemului cardio-vascular, afectând vasele de sânge mici și mari. Existența comorbidităților (adică ale altor afecțiuni asociate) contribuie, în timp, la apariția și evoluția hipertrofiei ventriculare stângi, și cresc riscul de insuficiență cardiacă. Hiperglicemia cauzează fibroza miocardului (care determină disfuncția diastolică), pe când sindromul rezistenței la insulină cauzează în mod direct hipertrofia ventriculară stângă.

De aceea, pacienții cu diabet sunt periodic evaluați din punct de vedere cardiovascular, pentru a detecta și a monitoriza modificări de structură ale mușchiului inimii și alți indicatori timpurii ai bolii înainte de apariția primelor manifestări clinice ale disfuncției cardiace (prin analize de laborator privind metabolismul calciului, de exemplu, sau metode imagistice precum evaluarea Doppler).

Cardiomiopatia diabetică se manifestă diferit de la un pacient la altul putând fi uneori asimptomatică, alteori conducând chiar la insuficiența cardiacă. Din punct de vedere ecografic, această afecțiune sau complicație a diabetului se manifestă diferit - sub forma hipertrofiei ventriculare stângi izolate, sau ca disfuncție sistolică longitudinală izolată, disfuncție diastolică sau disfuncție sistolică și diastolică severă, cu aspect de cardiomiopatie dilatativă. Din cauza comorbidităților sau afecțiunilor asociate (precum hipertensiunea arterială sau boala cardiacă ischemică), de multe ori nu este diagnosticată corect sau este diagnosticată mai târziu.

Conform studiilor, incidența acestei afecțiuni în rândul diabeticilor este ridicată, chiar și la cei cu glicemia bine controlată. Astfel un studiu din Minnesota a arătat că 52% din pacienții cu diabet sufereau de disfuncție diastolică. Alt studiu a arătat prevalența disfuncției diastolice la 60% din pacienții cu diabet de tip 2 cu glicemia bine controlată (sursa). Conform studiului Tayside, la 32% dintre pacienții cu diabet de tip 2 și tensiunea arterială normală prezentau hipertrofie ventriculară stângă (acești pacienți nu utilizau inhibitori ACE și nici nu aveau boală arterială coronariană).

Dacă medicii își fac datoria și monitorizează și tratează diabetul și complicațiile sale, rolul pacientului este foarte important. Pacientul cu diabet poate să contribuie la prevenția apariției cardiomiopatiei sau să o întârzie cât mai mult printr-un control riguros al glicemiei. Dar acest lucru nu este posibil decât respectând cu strictețe tratamentul medicamentos, regimul alimentar și recomandările privind stilul de viață. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau