Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cardul de sanatate, un instrument personal indispensabil

07-05-2015

Blamat in ultima vreme din cauza sistemului care a schiopatat la implementarea sa in premiera in Romania, cardul de sanatate reprezinta un instrument extrem de util pentru validarea si decontarea serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Proiectul a fost demarat in urma cu sapte ani, insa abia de la 1 mai acesta a devenit operational pentru toti romanii asigurati, cu varsta de peste 18 ani, care au intrat in posesia lui.

Cardul de sanatate, un instrument personal indispensabil


Unul dintre avantajele cardului de sanatate este acela ca va contribui la transparentizarea si eficientizarea fondurilor utilizate in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Practic, se vor reduce fraudele din sistem si nu vor mai putea exista situatii precum cea in care un pacient este simultan si internat in spital, primeste si retete gratuite si trimiteri pentru analize.

Este valabila in paralel si adeverinta de asigurat

In timp, cardul de sanatate va deveni unicul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale insa, deocamdata, autoritatile au dat asigurari ca si persoanele care, din diferite motive, nu pot prezenta sau utiliza Cardul National de Sanatate pot beneficia de la medic de retete compensate si gratuite.

Persoanele care nu au primit cardul de sanatate prin posta trebuie sa stie ca acestea sunt depuse la sediile Caselor de Asigurari de Sanatate care urmeaza sa le predea pacientilor pe care ii au in evidenta. Asadar, cei aflati in aceasta situatie trebuie sa se adreseze acestor institutii sau medicului de familie pentru indrumari.

Asiguratii care nu doresc sa utilizeze cardul de sanatate, din diferite motive, au ca alternative adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate eliberata la cerere de catre casele de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta are valabilitate 3 luni. Cardurile refuzate raman la sediile caselor de asigurari, astfel incat sa poata fi predate acelor asigurati care revin asupra deciziei de a nu utiliza acest instrument.

Se activeaza la prima vizita la medic

Cardul national de sanatate contine doar datele de identificare ale asiguratului. Pe card si in memoria electronica a acestuia sunt imprimate urmatoarele informatii: numele si prenumele asiguratului, codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, numarul de identificare al cardului national de asigurari sociale de  sanatate (CID), data nasterii, termenul de valabilitate al cardului (5 ani). Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscriptiona pe cardul de sanatate date medicale.

Odata primit, cardul de sanatate nu trebuie activat imediat, ci la prima vizita la medic. Operatiunea de activare consta in inlocuirea codului PIN initial (000) cu un cod PIN format din patru cifre ce nu trebuie divulgate. Acest cod este personal si deosebit de important pentru validarea cardului ori de cate ori se beneficiaza de un serviciu medical. In cazul in care codul este introdus gresit de 5 ori, cardul se blocheaza automat. In aceasta situatie, medicul va telefona la numarul de helpdesk 021.202.6995, unde se aloca un numar de tichet pentru deblocare. Prin e-mail, la adresa suport.ceas@casan.ro, se ofera informatii privind cardul blocat.

Este foarte important de stiut ca acest instrument asigura accesul la servicii medicale numai pe teritoriul Romaniei, nu si in strainatate. Pentru a primi servicii medicale in alte tari din spatiul UE/SEE/Elvetia trebuie sa se solicite la Casa de Asigurari eliberarea unui Card European de Sanatate.

Copiii cu varsta pana in 18 ani nu au nevoie de card de sanatate deoarece beneficiaza de servicii medicale, conform legii. Aceste servicii se acorda neconditionat, indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Persoanele neasigurate beneficiaza, ca si pana acum, de pachetul minim de servicii medicale, iar gravidele care nu platesc contributiile de sanatate sunt asigurate numai pe perioada sarcinii.

Nu este necesar pentru servicii medicale de urgenta

Potrivit Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), cardul se foloseste:

- In asistenta medicala primara si in asistenta medicala ambulatorie de specialitate de medicina dentara utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale.

- in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordarii serviciilor medicale, cu exceptia serviciilor de sanatate conexe actului medical pentru care nu este necesara prezentarea cardului.

- in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatea reabilitare medicala si acupunctura utilizarea cardului de sanatate se face la momentul acordarii serviciilor medicale, astfel:

a) pentru consultatii si proceduri in cabinet, la momentul acordarii

b) pentru procedurile acordate in baza de tratament prezentarea cardului se face in fiecare zi de tratament / fiecare zi in care se acorda servicii de acupunctura in cadrul curei de tratament

- in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile paraclinice utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel:

a) pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sanatate se face la momentul recoltarii probelor in punctele de recoltare propii ale furnizoriilor de investigații paraclinice. Pentru serviciile paraclinice de microbiologie - examene de urina și examene de materii fecale, daca sunt singurele investigații recomandate, cardul se utilizeaza la momentul depunerii probelor la laborator; daca aceste analize sunt recomandate impreuna cu alte analize de laborator, cardul se utilizeaza la momentul recoltarii analizelor de laborator. Pentru examinarile de histopatologie și citologie care nu se recolteaza la furnizorii de investigații paraclinice, probele sunt transmise la laborator insoțite de biletele de trimitere, fara a fi necesara prezentarea cardului de sanatate.

b) pentru serviciile medicale paraclinice – investigatii de radiologie, imagistica medicala, explorari functionale si medicina nucleara utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la momentul efectuarii investigatiilor.

- in asistenta medicala spitaliceasca utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face, astfel:

a) pentru spitalizarea continua utilizarea cardului de sanatate se face la internarea și externarea din spital, cu exceptia urmatoarelor situatii:

- la internare in spital, daca criteriul la internare este urgenta medico-chirurgicala

- la externare din spital pentru cazurile transferate la un alt spital si la internare, ca si caz transferat

- la externare, pentru situatiile in care s-a inregistrat decesul asiguratului.

b) pentru spitalizarea de zi prezentarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face la fiecare vizita, cu exceptia situatiilor in care criteriul de internare este urgenta medico-chirurgicala pentru serviciile acordate in structurile de urgența (camera de garda/UPU/CPU).

Pentru furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu, respectiv ingrijiri paliative la domiciliu utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate se face in fiecare zi in care se acorda ingrijiri.In asistenta medicala de reabilitare medicala si recuperare, in sanatorii si preventorii cardul se utilizeaza la internare si externare.

Pentru dispozitive medicale, este necesara utilizarea cardului de sanatate daca dispozitivul medical se ridica de catre beneficiar de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale. In situatia in care ridicarea dispozitivului medical de la sediul lucrativ/punctul de lucru al furnizorului de dispozitive medicale se face de catre apartinatorul beneficiarului - membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica), imputernicit legal-se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaportul acestuia. in situatia in care dispozitivul medical se elibereaza prin posta, curierat, transport propriu ori inchiriat prezentarea cardului nu este necesara.

Pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul ridicarii medicamentelor din farmacie, daca acestea se ridica de catre beneficiarul prescriptiei.

In situatia in care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de catre un imputernicit, se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate al imputernicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaportul, daca imputernicitul nu poate prezenta card.

Eliberarea unui nou card, in situatia pierderii, se taxeaza

In situatia in care persoana asigurata pierde cardul de sanatate trebuie sa se adreseze Casei de Sanatate de care apartine pentru eliberarea unui nou card, contra cost. Costurile sunt de 2,2 euro + TVA pentru productia cardului, plus 2,74 lei + TVA pentru distribuirea lui.

Eliberarea gratuita a unui alt card de sanatate se face numai in conditiile in care cardul initial continea date eronate.

Pana la primirea unui nou astfel de instrument asiguratul va beneficia de servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate in baza unei adeverinte de inlocuire a cardului de sanatate.
Comentarii

Frone G.
Ne indreptam spre dictatura asta e realitatea....

Lasa-ne comentariul tau