Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cardul European de asigurari de sanatate

04-12-2014

Conform legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii isi pot procura Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) pentru calatoriile temporare in statele Uniunii Europene. Toti cetatenii UE asigurati printr-un sistem de securitate sociala statutar intr-una dintre tarile UE au dreptul la acest card care inlocuieste politele de asigurare ce trebuiau incheiate la plecarea din tara. Cardul este eliberat si recunoscut din 2006 de toate tarile UE dar si de Islanda Liechtenstein Norvegia si Elvetia.

Cardul European de asigurari de sanatate


Conform legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, romanii isi pot procura Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) pentru calatoriile temporare in statele Uniunii Europene. Toti cetatenii UE, asigurati printr-un sistem de securitate sociala statutar intr-una dintre tarile UE, au dreptul la acest card care inlocuieste politele de asigurare ce trebuiau incheiate la plecarea din tara. Cardul este eliberat si recunoscut din 2006 de toate tarile UE, dar si de Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

Pot beneficia de cardul european de asigurat: salariati, pensionari, prescolari, elevi, studenti, someri, patroni si persoane fizice autorizate, persoane cu handicap institutionalizate si neinstitutionalizate, adica persoane care au achitata contributia catre sistemul de asigurari sociale.

Persoanele care doresc sa intre in posesia cardului european de asigurari sociale de sanatate trebuie sa depuna la sediile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate unde sunt asigurate urmatoarele acte: cererea tip de obtinere a cardului european de sanatate care se poate procura de la sediile Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate sau de pe site-ul oficial al CNAS, in format electronic;

o copie dupa cartea de identitate;

o copie dupa certificatul de nastere, in cazul copiilor;

un act care sa dovedeasca calitatea de asigurat conform Legii nr. 95 / 2006: salariatii trebuie sa aduca o adeverinta din care sa rezulte faptul ca isi achita contributia la fondul de sanatate, pensionarii - un talon de pensie, iar elevii si studentii - adeverinta din care rezulta aceasta calitate.

In cazul in care cererea este aprobata in urma verificarii de catre departamentul pentru evidenta asiguratilor daca solicitantul este asigurat si are achitata asigurarea, acesta din urma trebuie sa achite contravaloarea cardului in contul indicat de casa de asigurari. Pretul este de 2,2 lei (RON) si cuprinde valoarea cardului, a imprimarii personalizate si a distribuirii lui la adresa titularului de card mentionata in cererea tip. Cardul se elibereaza prin posta in termen de 7 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii in sistemul informatic unic national. Cardul nu poate fi utilizat de catre cetatenii romani pe teritoriul Romaniei, ci numai in tarile Uniunii Europene.

Serviciile medicale se acorda in conformitate cu legislatia statului membru al Uniunii Europene in care se deplaseaza titularul cardului. In principiu, cardul european de sanatate acopera asistenta medicala de urgenta, de orice tip: infarctul, accidentul vascular-cerebral, criza hipertensiva, criza diabetica (nu si medicatia care poate fi ridicata din tara pentru o perioada de trei luni), urgentele stomatologice, nasterile premature. Cardul nu acopera situatia in care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.

Valabilitatea cardului este de sase luni si poate fi folosit doar in fata autoritatilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru a dovedi calitatea de asigurat in Romania. Cei care nu fac dovada ca au platit asigurarile sociale de sanatate, inclusiv in momentul solicitarii nu vor putea primi cardul european de sanatate.

Daca doresc sa isi faca asigurare de sanatate, trebuie mai intai sa cotizeze si pentru perioada in care nu au fost asigurati. Totodata, cei care isi pierd calitatea de asigurat pe timpul sederii in afara tarii vor fi nevoiti sa-si achite contravaloarea serviciilor medicale de care beneficiaza in tarile Uniunii Europene. CEASS nu se elibereaza pentru romanii care lucreaza in strainatate cu forme legale, deoarece acestia platesc taxe in tara respectiva si beneficiaza de reglementarile in domeniu din statul respectiv.

In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul, pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si ulterior va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.

Cardul contine urmatoarele informatii vizibile: numele si prenumele asiguratului, codul numeric personal, data nasterii asiguratului, data expirarii cardului, codul organizatiei internationale pentru standardizare pentru statul emitent al cardului, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul si numarul cardului.

Cu ajutorul acestui card, care dovedeste faptul ca posesorul este asigurat in tara de origine, acesta poate primi ingrijiri medicale in statul european in care calatoreste, fara a mai plati vreo asigurare suplimentara. Inainte de a planui sa calatoriti fie in vacanta, cu afaceri sau la studii, asigurati-va ca veti primi CEASS de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Pentru toate statele membre, CEASS are un design unic pe o singura fata - cuprinde simbolul european si se doreste a fi recunoscut si citit cu usurinta de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru cealalta fata, fiecare stat membru isi stabileste design-ul. Aspectul acestuia este asemanator unui card bancar. CERTIFICATE PROVIZORII Pana in momentul in care vor fi disponibile CEASS, pentru cei grabiti, casele de asigurari de sanatate ofera certificate provizorii care se elibereaza mai repede decat cardul. Si el are o valabilitate de sase luni, ca si cardul, garanteaza decontarea acelorasi servicii de urgenta, dar este gratuit.

Certificatul provizoriu de inlocuire a cardului european de asigurari sociale de sanatate se elibereaza de casa de asigurari de sanatate la solicitarea institutiei locului de sedere temporara din statul membru, pe teritoriul caruia persoana asigurata are nevoie de asistenta medicala ce a devenit necesara in timpul deplasarii sale, in cazul in care persoana asigurata nu poate prezenta cardul deoarece l-a pierdut, i-a fost furat sau in orice alta situatie de aceasta natura.

Certificatul se elibereaza in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii la casa de asigurari de sanatate la care este luata in evidenta persoana asigurata.

ASIGURAREA PRIVATA

De la 1 ianuarie 2007, romanii care vor calatori in statele membre UE vor putea folosi, la alegere si asigurarea medicala privata. In cazul in care cetatenii romani nu au optat nici pentru cardul european de sanatate, nici pentru o asigurare privata si a intervenit o problema de sanatate in perioada sederii in tarile UE, acestia trebuie sa achite integral contravaloarea serviciilor pe care le primesc in aceste tari.

Farmacist drd. GEORGETA IONICA
Comentarii

Marinela C.
Buna ziua ,mama mea,pensionară,se află in vacanta in italia, a avut nevoie de o vizita medicală de urgență, si mi-au cerut cardul european de sanatate ,ea nestiind ce este măcar,mi-au spus ca se poate cere via fax. Cum ar trebui să procedeze ? Multumesc anticipat

Trebuie completat un formular de cerere de eliberare card european de sanatate si trimis la casa nationala de asigurari de sanatate. Puteti sa il solicitati dumneavoastra in numele ei daca aveti imputernicire. consultati pe internet site-ul casei nationale de asigurari de sanatate

Iuliana A.
Fiul meu are 19ani si este acceptat ca student in Danemarca incepand cu 5 februarie 2018. Cum poate obtine cardul european de sanatate? Multumesc.

Este necesar sa faca o cerere pe internet sau sa o depuna la casa nationala de asigurari de sanatate . puteti consulta pe internet site-ul www.cnas.ro/casmb/page/cerere-cardd.html pt a afla exact actele necesare care trebuie depuse. Dupa ce se depun actele veti primi acasa prin posta cardul intr-o saptamana. De stiut ca acest card eurpean de sanatate il acopera doar in caz de urgenta vitala.

Lucica T.
Buna seara! Mama mea a fost operata de urgenta in Germania la fiere dar nu a avut asigurare medicala internationala si nici card european de sanatate. Intrebarea mea este daca pot sa obtin eu cardul in locul pt a il trimite acolo la spital ca sa nu plateasca nimic? Si daca e posibil asta care ar fi demersurile pt obtinerea lui?

Pentru a obtine cardul de sanatate aveti nevoie de dovada ca mama plateste asigurari de sanatate la zi si depune o cerere in acest sens la casa de asigurari de sanatate. puteti depune cererea in locul mamei, dar sunati si verificati inainte la casa de asigurari de sanatate. veti primi prin posta cardul mamei.

Maria M.
Buna ziua Daca sint in strainatate si am beneficiat de un tratament in urgenta cum pot obtine cardul european in regim de urgenta pentru a nu plati factura ? Va multumesc !

se completeaza o cerere si se trimite la casa de asigurari de sanatate din Romania de care deprindeti. daca aveti asigurarea de sanatate platita la zi veti primi cardul intr-o saptamana. Trebuie sa va interesati daca statul in care va aflati accepta acest card european daca va fi eliberat ulterior tratamentului. Pe de alta parte un tratament efectuat de urgenta vitala - poate fi compensat de statul in care va aflati. Intrati pe site-ul casei nationale de asigurari de sanatate.

Emil F.
Cardul European de Sanatate acopera si o eventuala operatie la coloana vertebrala efectuata in strainatate (Italia)? Multumesc

Nu. Cardul european de sanatate nu acopera decat urgente medicale sau chirurgicale vitale neasteptate care survin in alta tara din comunitatea europeana. Nu acopera interventii chirurgicale care pot fi programate si efectuate in Romania.

Adrian M.
Buna.daca sunt in concediu de paternitate beneficiez de card european?

Da, puteti beneficia de cardul european de sanatate si atunci cand sunteti in concediu de paternitate sau in orice situatie de intrerupere a situatiei profesionale. Trebuie insa sa faceti dovada ca ati achitat la zi contributia la casa nationala de asigurari de sanatate, inclusiv in perioada concediului de paternitate. trebuie sa mergeti la Casa de Asigurari de sanatate a sectorului in care locuiti, la servicul de plata contributii si sa cereti un certificat ca sunteti la zi cu plata asigurarilor de sanatate. Acest card european de sanatate nu va acopera in strainatate decat pentru urgente medicale vitale.

Adriana N.
Buna ziua! Fiti amabila eu sunt insarcinata si lucrez vreau in vara sa plec in vacanta in Italia si daca se intampla sa nasc acolo pot folosi cardul european ? Daca am asigutarea platita ? Va multumesc!

In principiu daca aveti cardul european de sanatate sunteti acoperita pentru tot ceea ce inseamna urgenta medicala, inclusiv nasterea.

Placinta A.
Am o intrebare la dvs nu am mai muncit si nu am mai achitat nici un fel de asigurare, acuma vreau sa plec in Italia pentru mai mult timp si am nevoie de acest card pentru fiul meu care are 17ani. Pot obtine doar pentru copil cardul sau tot trebuie sa achit taxele PE anni trecuti? Va multumesc.

Copipul pana la 18 ani va putea primi cardul gratuit dar dumneavoastra va trebui sa platiti asigurarile la zi pentru a beneficia de card. Cardul fiului nu va poate proteja pe dumneavoastra

Nita B.
Buna ziua.In legatura cu acest card european de sanatate as avea cateva intrebari...Eu nu mai lucrez din 2014 deci nu mai contribui.Acum lucrez in Elvetia ca bona dar fara contract.Am nevoie de acest card european .Ce trebuie sa fac ca sa pot beneficia de el.Cu ce suma trebuie sa contribui pt 4 sau maxim 6 luni ca sa pot beneficia de el ? Si ce acte imi trebuiesc ? Multumesc.

Va trebui sa contactati casa de asigurari de sanatate din localitatea in care aveti cartea de identitate. Vi se va comunica ce suma trebuie platita si unde. Dupa ce veti fi la zi cu plata puteti solicita emiterea cardului european de sanatate.

Lasa-ne comentariul tau