Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate

11-12-2014

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) sau, in engleza, European Health Insurances Card (EHIS) este documentul care confera titularului dreptul la servicii medicale in cazul unei sederi temporare (de maximum jumatate de an) intr-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE). Posesorul va putea beneficia de serviciile medicale necesare in conditii similare celor oferite de sistemul public de asigurari sociale de sanatate cetatenilor din tara respectiva.

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate


Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS) sau, in engleza, European Health Insurances Card (EHIS) este documentul care confera titularului dreptul la servicii medicale in cazul unei sederi temporare (de maximum jumatate de an) intr-un alt stat membru al Uniunii Europene (UE).

Posesorul va putea beneficia de serviciile medicale necesare in conditii similare celor oferite de sistemul public de asigurari sociale de sanatate cetatenilor din tara respectiva. Pentru toate statele membre ale UE, cardul are pe o fata un design unic, usor de recunoscut de catre furnizorii de servicii medicale, continand simbolul Comunitatii si urmatoarele informatii vizibile: codul organizatiei internationale pentru standardizare pentru statul de origine, numele si prenumele asiguratului, data nasterii, codul numeric personal, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate (CAS) emitente, numarul si data expirarii cardului.

Pentru revers, fiecare tara are o ilustratie particulara. Aspectul general este similar cu al unui card bancar. Cum se obtine Trebuie completata si semnata cererea-tip de eliberare a CEASS (se poate descarca de pe siteurile CAS locale), careia i se ataseaza fie adeverinta de asigurat, fie cea de salariat, caz in care sunt necesare documentele care atesta plata contributiei de sanatate in ultimii cinci ani (copie dupa cartea de munca, chitante), fie acte care confirma faptul ca solicitantul face parte din categoriile de asigurati exceptate de la plata contributiei, respectiv ca achitarea s-a facut din alte surse. Cu acestea si cu cartea de identitate original si copie se merge la CAS locala.

Dupa verificarea si confirmarea starii de asigurat, CEASS va fi expediat la adresa indicata de solicitant, in termen de sapte zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Unele diferente sunt posibile Deoarece atat sistemele de asigurari de sanatate, cat si cele sanitare au particularitati in toate statele din cadrul UE, serviciile medicale acoperite si conditiile lor de prestare din unele tari pot prezenta deosebiri fata de cele de la noi. De pilda, romanii care merg in Germania si care, din diverse motive, au nevoie de internare, vor trebui sa plateasca zece euro pentru fiecare zi petrecuta in institutia unde au fost tratati, pentru primele 20 de zile de spitalizare dintr-un an, la fel ca localnicii.

De asemenea, in unele state ale Comunitatii, prestatiile medicale se achita direct de catre pacientul asigurat, care isi recupereaza apoi banii printr-o cerere de rambursare adresata CAS de care apartine. Situatii speciale Cand CEASS nu poate fi eliberat pe fondul unor circumstante exceptionale, CAS va emite un certificat provizoriu de inlocuire a documentului. Acelasi act tranzitoriu, transmis de CAS prin fax sau posta electronica, se poate obtine si in cazul in care un concetatean, aflat deja in strainatate, nu mai detine CEASS din motive independente de vointa sa (pierdere, furt, distrugere accidentala). Totodata, daca asiguratul a plecat in calatorie fara sa obtina anterior CEASS, dar a constatat pe parcursul sejurului ca are nevoie de servicii medicale, poate solicita certificatul de inlocuire, direct sau prin intermediul sistemului sanitar ori de asigurari de sanatate din tara in care se afla.

De mentionat ca s-au semnalat unele cazuri - izolate, ce-i drept - de prestatori de servicii medicale din anumite state ale UE ce au refuzat sa recunoasca valabilitatea certificatelor de inlocuire, invocand diverse motive.
In fine, daca o persoana posesoare de CEASS nu indeplineste si pe toata perioada de valabilitate a acestuia, toate conditiile in baza carora s-a eliberat documentul (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate), iar in acest timp beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al UE, va suporta, ulterior, contravaloarea tratamentelor.

Mai intai, CAS emitenta a cardului va rambursa banii institutiei care a acordat asistenta, recuperand apoi deficitul de la persoana in cauza.
"Acoperirea" este completa? In principiu, CEASS acopera patologii ce necesita asistenta imediata: traumatisme, infarct miocardic, accident vascular cerebral, puseu de hipertensiune, criza diabetica (nu si medicatia, care poate fi procurata din tara), urgente stomatologice, nasteri premature etc. Posesiunea de CEASS nu implica terapia afectiunilor preexistente calatoriei, decat in cazul in care acestea se agraveaza in timpul sejurului in strainatate, si nici situatia in care deplasarea asiguratului in alta tara are ca scop beneficierea de tratament medical. In cazul afectiunilor cronice (astm, diabet, cancer etc.), pe timpul sederii temporare in alt stat membru al UE, suferindul are dreptul la ingrijirile medicale necesare.

Cu toate acestea, daca necesita supraveghere aparte si, mai ales, utilizarea unor tehnici sau echipamente deosebite (de exemplu, tratament prin dializa), sederea ar trebui organizata din timp si cu atentie, confirmandu-se anterior plecarii accesul fara probleme la dotarile solicitate. Puteti face asta contactand, din Romania, unitatea medicala specializata din tara de destinatie.


Pentru gravide, CEASS acopera orice ingrijiri medicale legate de sarcina, inclusiv, daca e cazul, aducerea pe lume a copilului.

Cateva idei de retinut

CEASS este recunoscut in toate tarile membre ale UE, dar si de catre Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia. Daca o persoana a obtinut deja un CEASS, care insa a expirat, pentru a i se elibera altul, va face dovada calitatii de asigurat numai de la data dobandirii cardului precedent si pana in momentul solicitarii. CEASS este gratuit, costurile tiparirii si expedierii fiind suportate din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Emiterea CEASS nu poate fi refuzata decat in situatia in care solicitantul nu face dovada platii la zi, in ultimii cinci ani, a contributiei de asigurari sociale de sanatate, si nici nu este intr-una din categoriile de asigurati scutite de plata (copii, prescolari si elevi, studenti, someri, persoane cu handicap institutionalizate si neinstitutionalizate, soti coasigurati etc.). CEASS nu se elibereaza romanilor care lucreaza cu forme legale peste hotare, deoarece acestia platesc taxe in tara respectiva si beneficiaza de reglementarile in domeniu din statul respectiv. Perioada de valabilitate a CEASS este de sase luni de la data emiterii, documentul neavand nicio utilitate pentru cetatenii romani aflati in tara, de aceea CNAS recomanda acestora sa-l solicite doar in cazul in care exista perspectiva unei calatorii in spatiul UE in urmatoarea jumatate de an.
Comentarii

Tatiana S.
Pentru minor cum se obtine cardul european sanatate. Mentionez ca este elev la zi si nu este prins ca persoana in intretinere .

nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare. Va recomand sa va adresati direct la casa de asigurari de sanatate. Banuiesc ca pentru un micor va rasounde o ruda de gradul 1 sau un tutore

Lasa-ne comentariul tau