Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Care sunt cauzele medicale ale infertilității masculine

15-01-2019

În mod ideal, orice cuplu care dorește să conceapă un copil ar trebui să se adreseze medicului obstetrician și urologului androlog pentru un screening prenatal. Astfel, pot fi depistate din timp orice probleme medicale care ar putea împiedica concepția.

Care sunt cauzele medicale ale infertilității masculine


Infertilitatea este una dintre afecțiunile moderne care afectează cuplurile, cu incidența în creștere la nivel global, dar și în România. În 25 % din cazuri cauzele nu pot fi explicate medical. Conform statisticilor Societății Americane pentru Medicina Reproductivă, un cuplu fără probleme medicale are șanse de a concepe un copil între 20-37% în primele 3 luni, 75% în 6 luni și 90% într-un an. Dintre cuplurile care nu concep în primul an, până la 50 % vor reuși în următorul an. Celelalte cupluri trebuie să se adreseze medicilor specialiști în medicină reproductivă, respectiv în infertilitate feminină și masculină. În circa 30% din cazurile cuplurilor care nu reușesc să obțină o sarcină, ambii parteneri se confruntă cu probleme de infertilitate.

Conform statisticilor internaționale de specialitate, din păcate 13 din 100 de cupluri nu reușesc să obțină o sarcină, iar 30-40% dintre aceste cupluri nu reușesc din cauza infertilității masculine.

Cauzele medicale ale infertilității masculine sunt: varicocelul, idiopatiile, calitatea spermei, probleme de funcționare a testiculelor, absența unuia sau ambelor testicule, obstrucțiile, infecții (boli cu transmitere sexuală) sau alte cauze necunoscute. Comorbiditățile precum obezitatea și diabetul, anumite substanțe medicamentoase și intervențiile chirurgicale anterioare pot cauza, de asemenea, probleme de fertilitate pentru bărbați. Există și alți factori fiziologici (precum vârsta – pragul fiind de 40 de ani la bărbați) și factori externi care țin de stil de viață care au o contribuție la creșterea incidenței infertilității, precum fumatul, consumul excesiv de alcool, folosirea drogurilor (inclusiv canabis/ marijuana), expunerea la testosteron (tratamente prin injecții, implanturi sau geluri topice sau folosirea ilicită a substanței și produselor cu testosteron pentru creșterea masei musculare), expunerea a radiații, la temperaturi ridicate (saună, jacuzzi, supraîncălzirea zonei inghinale în urma statului în scaun cu rotile sau a unei perioade îndelungate pe scaun) sau la expunerea la anumite substanțe toxice (pesticide, plumb, cadmiu sau mercur).

În aproximativ 50% dintre cuplurile care se confruntă cu infertilitate, principala cauză este calitatea spermei, cu valori suboptimale (de exemplu, spermatozoizi imaturi, cu probleme de motilitate, în număr redus sau inexistenți). Calitatea spermei și a spermatozoizilor este influențată de stilul de viață (fumat, consumul de alcool), starea de sănătate (anumite medicamente, afecțiuni – insuficiență renală, infecții din copilărie precum oreionul), cromozomi sau probleme hormonale (nivel scăzut de testosteron). Afectarea sistemului reproductiv reduce cantitatea de spermă, deci și fertilitatea. Circa 4 din 10 bărbați care nu au spermă (azoospermie), au o obstrucție. Un defect din naștere sau o problemă precum o infecție poate cauza, de asemenea, un blocaj, o altă cauză medicală a infertilității. Din fericire, multe dintre problemele de fertilitate masculină își pot găsi rezolvarea printr-un diagnostic și un tratament corecte. De aceea, recomand cuplurilor care au dificultăți de concepție să se adreseze medicilor de specialitate – obstetricianului și urologului androlog cu competențe în infertilitate masculină pentru un screening. Uneori sunt necesare intervenții chirurgicale minore, dar, de obicei, acestea sunt minim invazive, deci implică un minim disconfort și o recuperare rapidă a pacientului.  (Dr. Konstantinos Vakalidis, medic specialist urolog androlog cu competențe în infertilitate masculină și chirurgie minim invazivă, www.vakalidis.gr)
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau