Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Care sunt semnele infectiei cu HIV

21-11-2016

SIDA - Sindromul imunodeficientei dobandite - este cauzat de virusul imunodeficientei umane (HIV), care se transmite prin sange infectat.

Care sunt semnele infectiei cu HIV


Identificat în 1983 de cercetatoarea franceza Barré-Sinoussi la pacientii cu adenopatie si denumit LAV – Lymphadenopathy Associated Virus, acesta a fost descoperit, tot in 1983, si de o echipa de cercetatori americani. Acestia l-au botezat HTLV-III - Human T-cell Lymphotropic Virus type III. Ulterior, specialistii s-au pus de acord cand au observat ca este vorba despre acelasi virus si l-au denumit HIV - Human Immunodeficiency Virus.

 36,7 milioane de persoane infectate in lume

In lume, conform The Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS), numarul de copii si adulti cu infectie HIV aflati in viata in 2015 era de circa 36,7 milioane, dintre care 2,1 milioane de persoane s-au infectat numai in cursul anului trecut - 66% provinind din Africa Subsahariana. De asemenea, in 2015, 1,1 milioane persoane au murit din aceasta cauza.

In tara noastra, potrivit Compartimentului pentru Monitorizarea si Evaluarea Infectiei HIV/SIDA din cadrul Institutului National de Boli Infectioase prof. dr. Matei Bals, totalul persoanelor cu HIV/SIDA in viata la 30 iunie 2016 era de 14.078 dintre care majoritatea (13.693) au peste 20 de ani. Conform aceleiasi surse, numai in prima jumatate a acestui an au decedat din aceasta cauza 72 de pacienti inregistrati.

 Principala cale de transmitere este sexuala

 Virusul se transmite prin sange - pe cale sexuala, prin transfuzii si de la mama la fat. HIV nu poate supravietui in afara organismului, asadar nu poate fi contactat prin aer, stranut sau tuse.

Cea mai frecventa cale de transmitere a virusului HIV este prin contact sexual neprotejat.

In cazul transmiterii de la mama la fat, aceasta se face transplacentar.

In ceea ce priveste riscul infectarii prin transfuzii de sange, acesta este minim in zilele noastre deoarece se utilizeaza ace de unica folosinta si se efectueaza analize amanuntite in prealabil.

 Simptomele severe se manifesta la cativa ani dupa infectare

 Odata instalat in corp, HIV distruge sistemul imunitar, iar globulele albe devin incapabile sa opuna rezistenta impotriva bolilor si sa lupte cu germenii ce ataca organismul.

Simptomele bolii nu isi fac imediat simtita prezenta, ci dupa o perioada de timp cuprinsa intre 5 si 15 ani. Totusi, se pot observa, dupa cateva luni de la infectare, anumite manifestari precum febra, dureri de cap, stare de slabiciune, ganglioni limfatici inflamati, transpiratii nocturne frecvente, diaree, infectii pe piele, dureri musculare, ulceratii bucale si/sau genitale, oboseala cronica, dificultati de respiratie, frisoane, scadere in greutate. De obicei, aceste semne nu dau de banuit deoarece sunt comune multor probleme de sanatate si astfel sunt ignorate sau tratate superficial. Insa, in aceasta perioada virusul se poate transmite altor persoane.

Mai tarziu, acesta incepe sa se mutiplice si apare SIDA precum si primele simptome clare ale infectiei: bube albicioase pe limba, organism slabit, pierdere in greutate, diaree cronica, limfoame si infectii recurente, herpes genital, migrene, paloare, lipsa poftei de mancare, amenoree, dureri musculare, tulburari de vedere si posibilitatea de a face foarte usor pneumonie, tuberculoza, meningita, encefalita si alte astfel de probleme grave. In general, dupa cateva luni corpul nu se mai poate apara si survine decesul.

 Nu exista nici un tratament curativ

Virusul poate fi depistat in sange abia la sase luni de la infectare.

Nu exista inca un tratament curativ impotriva virusului HIV, insa oamenii de stiinta din toata lumea cauta in continuare o solutie de vindecare a celor infectati.

In prezent, exista centre specializate pentru persoanele infectate cu HIV, unde se acorda consiliere.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau