Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Care sunt simptomele carentei de vitamina B12

21-11-2016

Vitamina B12 este, poate, cea mai „neinteleasa” dintre toate vitaminele. Importanta acesteia este, de multe ori, ignorata, desi o carenta poate avea un impact deosebit de important asupra vietii.

Care sunt simptomele carentei de vitamina B12


Acest nutrient este esential pentru buna functionare a sistemului nervos, contribuind la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase ce transmit impulsuri in tot corpul. De asemenea, vitamina B12 are rol activ in procesul de reinnoire a celulelor si in functionarea normala a acestora (mai ales a celor din maduva), in sinteza AND-ului si la multe alte procese printre care se numara si cel de maturizare a globulelor rosii (de aici si importanta ei in lupta contra anemiei). In plus, aceasta vitamina contribuie la metabolizarea proteinelor, lipidelor si glucidelor si limiteaza depunerea grasimilor in zona ficatului.

Pot aparea dezechilibre la nivelul sistemului nervos

 Situatiile in care apare o deficienta de vitamina B12 sunt in special cauzate de un regim alimentar inadecvat, din care lipsesc produsele de origine animala. De asemenea, se poate intampla sa existe o anemie pernicioasa, in care organismul distruge celulele de la nivelul stomacului, care sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12.

In cazul copiilor mici, aceasta vitamina este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea normala. De aceea, nivelurile acesteia din sange trebuie testate la femeile insarcinate, dar si la bebelusi si copii.

Simptomele asociate carentei de B12 includ: pierderi de memorie, lipsa de energie, fotofobie, ten palid, dificultati in timpul mersului, constipatie, anemie, sensibilitate si/sau sangerare la nivelul limbii, tulburari ale starii de spirit, amorteala, tahicardie, tiuit al urechilor, reactii incetinite, dezorientare, dementa.

Cu timpul, aceste semne pot deveni severe.

 Se gaseste in alimente de origine animala

 Pentru a depista o eventuala carenta, se vor efectua analize de sange la intervale regulate.

Atentie! La testarea nivelului de B12 este indicat sa se verifice si valorile unei substante numita homocistina care se afla in stransa legatura cu aceasta vitamina. Atunci cand depaseste un anumit nivel homocistina devine nociva pentru celulele cerebrale si reprezinta un pericol pentru peretii arterelor, fiind legata de bolile cardiovasculare.

Anemia prin deficit de vitamina B12 se trateaza sub supraveghere medicala. Dupa ce nivelul revine la normal, simptomele vor disparea.

In cazul persoanelor la care carenta apare din cauza unei probleme de absorbtie la nivelul intestinului, suplimentarea se face permanent, insa se asemenea, la recomandarea medicului specialist.

Trebuie tinut cont ca alcoolul interfera cu capacitatea organismului de a absorbi B12.

Aceasta vitamina se gaseste in surse alimentare de origine animala: ficat, rinichi, carne slaba, oua, lapte si branza si nu sufera modificari in timpul prepararii termice.


Comentarii

Raluca D.
Am avut deficit de vitamina B12, ma simteam obosita si aveam adesea dureri de cap. Am citit aici https://www.uncorpsanatos.ro/totul-despre-vitamina-b12-sau-cobalamina-contraindicatii-alimente-pret/ despre simptome si mi-am facut analizele si chiar aveam deficit de mai multe B-uri.
Marian C.
foarte interesant acest comentariu , eu am o parte din aceste simptome si nu stiu ce sa fac ptr a face un test de sìnge ptr a vedea daca am carenta de vitamina B12

Solicitati medicul de familie sa va prescrie o hemoleucograma- formula completa care sa contina si indicele de regenerare a reticulocitelor si o dozare de homocisteina

Lasa-ne comentariul tau