Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Caria de biberon

01-08-2016

Caria dentara este un proces cronic distructiv al structurilor dure dentare. In prezent, caria dentara este considerata o boala de natura infectioasa ce apare datorita demineralizarii structurilor dure dentare.

Caria de biberon


 Caria dentara este un proces cronic distructiv al structurilor dure dentare. In prezent, caria dentara este considerata o boala de natura infectioasa ce apare datorita demineralizarii structurilor dure dentare. Exista un dezechilibru intre procesul de demineralizare si cel de remineralizare, acest dezechilibru producandu-se la nivelul smaltului dentar. Caria de biberon este o forma severa de carie precoce a dintilor temporari.

Primele semne de carie apar la scurt timp dupa eruptia dentara – la 20-22 luni, la nivelul incisivilor maxilari.

Caria de biberon se localizeaza frecvent pe suprafetele dentare cu risc scazut la carie, adica pe suprafetele netede vestibulare si orale. Primii dinti afectati sunt: incisivii superiori, primul molar, caninii, apoi molarii secunzi. Caria de biberon determina [i]tulburari functionale de masticatie, fonatie, tulburari fizionomice. Aceste tulburari determina un ritm de crestere mai lent al copiilor, unii dintre ei ajungand sa fie subponderali datorita dificultatilor de alimentare.

Etiopatogenie

Cavitatea bucala a copilului la nastere este sterila. Popularea cu microorganisme se face initial prin contaminare pasiva de la mama, lapte, apa, alimente si saliva persoanelor care vin in contact cu copilul. Microorganismele care populeaza initial cavitatea bucala adera la mucoasele care se descuameaza - Streptococcus salivarius (apare in gura nou-nascutului la 18 ore dupa nastere). Streptococcus mutans este cel care initiaza caria dentara, dar acesta nu adera de suprafetele care se descuameaza, ci de suprafetele dure dentare, deci el va apare in cavitatea bucala odata cu eruptia dintilor, sursa principala fiind mama. Datorita alimentatiei copilului mic care se bazeaza in principal pe lapte, apare flora microbiana cariogena.

Laptele praf este indulcit frecvent cu sucroza (agent de indulcire), acesta avand rol in metabolismul bacteriilor din cavitatea bucala. Caria de biberon poate apare datorita unor obiceiuri incorecte de hranire a copilului mic:

*Daca hranim copilul inainte de culcare, in special in timpul noptii, cu lichide care au o concentratie crescuta de glucide care fermenteaza (lapte, ceai, sucuri);

*Daca prelungim suptul la san peste varsta recomandata;

*Daca aducem un aport de glucide cu ajutorul suzetelor (miere, gem).

Procesul de carie se declanseaza in timpul somnului, atunci cand cantitatea fluxului salivar scade (xerostomie fiziologica). Procesele carioase pot fi simetrice sau asimetrice in functie de pozitia pe care o are copilul in timp ce foloseste biberonul. Daca copilul sta in decubit dorsal, procesele carioase vor fi simetrice; daca copilul sta in decubit lateral, procesele carioase vor fi asimetrice.

Daca copilul este treaz si este tinut in brate pentru a fi hranit cu biberonul se vor caria suprafetele orale ale molarilor inferiori, iar incisivii superiori vor fi afectati foarte putin.

*Tablou clinic

*Initial apare o modificare a culorii smaltului, alb-opac sau maro inchis.

*Singurii dinti care nu vor fi afectati vor fi incisivii inferiori care sunt protejati de partile moi si de orificiile glandelor submandibulare si sublinguale.

*Daca nu se corecteaza obiceiurile incorecte ale copilului, dintii pot ajunge in scurt timp resturi radiculare.


Principii de tratament

*Nu trebuie utilizat biberonul cu lichide indulcite pentru a adormi copilul;

*Dupa ce primul dinte a erupt (6 luni) trebuie evitat alaptatul nocturn;

*Copilul trebuie invatat sa bea din cana cat mai repede posibil, dupa ce primii dinti au erupt.

*Igiena orala trebuie instituita odata cu eruptia primului dinte.


Dr. Bololoi Alina Medic stomatolog
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau