Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cat de bine iti cunosti diabetul zaharat?

21-11-2016

Iata cateva raspunsuri la intrebari pe care orice persoana cu risc de a face diabet sau deja diagnosticata cu diabet este bine sa le cunoasca.

Cat de bine iti cunosti diabetul zaharat?


Cronica

Adevarat. Diabetul de tip 2 este o boala cronica, cu care vei trai toata viata.

Cu evolutie lenta de-a lungul mai multor ani

Adevarat. Diabetul se dezvolta in mod silentios, fara semne aparente la debut.

Gravitatea bolii consta in descoperirea ei tardiva, atunci cand apar complicatiile.

Diagnosticul este stabilit prin depistarea valorilor crescute ale glicemiei in sange

Adevarat. Diabetul zaharat este caracterizat prin valori crescute ale zaharului in sange (glicemia). Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse intre 0.7 - 1.1 g/L, pe nemancate. Diabetul zaharat este confirmat atunci cand glicemia «ŕ jeun» este mai mare de 1.26 g/L sau are valori de peste 2 g/L indiferent de momentul zilei. Depistarea a cel putin doua valori glicemice anormale confirma diagnosticul de diabet zaharat.

Diagnosticul este pus prin depistarea de valori crescute ale grasimilor in sange.

Fals. Persoanele cu diabet zaharat au frecvent nivele crescute ale colesterolului si trigliceridelor in sange, dar acestea nu cresc riscul de diabet, ci riscul de boli cardiovasculare.

Poate aparea daca mananc prea multe dulciuri.

Fals. Diabetul nu este produs de aportul de glucide, ci de ineficienta (insulinorezistenta) sau insuficienta pancreasului de a produce insulina. Un consum excesiv de produse bogate in zahar si grasimi poate produce o crestere importanta in greutate si favorizeaza aparitia unui diabet zaharat de tip 2 la persoanele cu risc.

Factorii care cresc riscul de a avea diabet zaharat de tip 2 sunt:

➊ Ereditatea

Adevarat.

Daca unul dintre parinti are diabet zaharat, riscul ca si tu sa ai diabet este de 40%; daca ambii parinti au diabet zaharat, riscul creste la 70%.

➋ Sedentarismul

Supraponderalitatea

Afirmatiile 2 si 3 sunt adevarate.

Sedentarismul, supraponderalitatea si obezitatea (cu cresterea repartitiei grasimii la nivel abdominal) favorizeaza aparitia diabetului zaharat de tip 2 la persoanele cu predispozitie genetica.

➍ Varsta

Adevarat. Riscul de diabet zaharat de tip 2 creste cu varsta si apare, in special, in jurul varstei de 40-50 de ani, la persoanele supraponderale, cu antecedente familiale de diabet.

➎ Diabetul gestational

Adevarat. Diabetul gestational apare la o persoana fara diabet preexistent, in timpul sarcinii si dispare dupa nastere in 90% dintre cazuri. Daca ai facut diabet gestational, ai un risc de a dezvolta ulterior un diabet zaharat de tip 2.

Dr. LAVINIA VIJA

Medic specialist endocrinologie

Doctor in stiinte medicale Comentarii

Lasa-ne comentariul tau