Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Catina (Hippophae rhamnoides)

22-12-2014

Catina este un arbust cu multe ramificatii si cu spini, avand un aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperit in intregime. Frunzele sunt dispuse altern, lineare, de culoare verde-cenusie pe fata superioara si albicios-argintie pe partea inferioara. Florile sunt mici, de culoare galben -ruginie. Fructele sunt rotunde sau ovoide, lungi de 5-10 mm si late de 4-8 mm si grupate mai multe la un loc, de culoare verde la inceput si galben-portocalie la completa lor maturitate.

Catina (Hippophae rhamnoides)


Descriere

Catina este un arbust cu multe ramificatii si cu spini, avand un aspect albicios datorita perilor stelati cu care este acoperit in intregime. Frunzele sunt dispuse altern, lineare, de culoare verde-cenusie pe fata superioara si albicios-argintie pe partea inferioara. Florile sunt mici, de culoare galben-ruginie.

Fructele sunt rotunde sau ovoide, lungi de 5-10 mm si late de 4-8 mm si grupate mai multe la un loc, de culoare verde la inceput si galben-portocalie la completa lor maturitate.

Produsul vegetal folosit

Se intrebuinteaza numai fructele mature atat in stare proaspata cat si uscata. Se recolteaza imediat dupa coacere, pana la lasarea primului ger, dupa care continutul in vitamina C scade brusc. La inceputul maturizarii (august-septembrie) au cantitatea cea mai mare de vitamina C. In stare cruda au un gust acru-astringent, iar coapte gustul este mai placut, cu miros de ananas. Principii active Fructele contin glucide, proteine, beta-caroten, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier, vitamina C, B1, B2, E.

Actiune farmacologica

Catina este tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care il contine. Are actiune antiscorbutica, este astringent si vermifug.

Intrebuintari Avitaminoze, anemie, convalescenta, afectiuni hepatice, alergii, astenie, afectiuni circulatorii, afectiuni inflamatorii. Se poate folosi in scop alimentar sub forma de sucuri (preparate din fructele proaspete stoarse), siropuri.




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau