Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cauzele absentei menstruatiei

10-04-2017

Lipsa menstruatiei, numita amenoree, este o tulburare care poate surveni fie la varsta pubertatii, fie mai tarziu, in timpul vietii sexuale active.Aceasta problema poate fi primara sau secundara.

Cauzele absentei menstruatiei


Amenoreea primara vizeaza adolescentele si tinerele trecute de 16 ani si care nu au avut inca niciun ciclu menstrual. Amenoreea secundara reprezinta intreruperea menstruatiei, din diferite motive, pentru mai mult de doua-trei luni, in timpul vietii sexuale active, dupa ce ciclurile menstruale s-au instalat deja.

Tipul primar

Una dintre cele mai des intalnite cauze ale amenoreei primare este dezvoltarea incompleta a unor organe ale aparatului reproducator si chiar lipsa unor parti sau organe din acesta determinate de existenta unor probleme in perioada fetala. Aceasta situatie poate fi diagnosticata de medicul ginecolog, in urma unui control de specialitate.

Din aceeasi categorie, o alta cauza o reprezinta prezenta unor anomalii in structura vaginului ce pot avea forma unor structuri membranare aparute pe peretele vaginal. Acestea pot obtura tractul vaginal impiedicand astfel existenta unor cicluri menstruale normale.

In cazul lipsei aparitiei menstruatiei dupa varsta de 16 ani trebuie luate in considerare si unele dezechilibre hormonale precum o tulburare de secretie a hormonilor endocrini de la nivelul hipotalamusului.

De asemenea, trebuie avuta in vedere si o alta cauza, precum anorexia, o tulburare de alimentatie des intalnita la adolescente.

Si efortul fizic intens, cum ar fi de exemplu la fetele care practica sport de perfomanta, poate fi o cauza a amenoreei primare.

Printre alte motive se numara stresul, prezenta unor tumori la nivelul hipotalamusului ce pot determina dereglarea ciclurilor menstruale, eventuale anomalii cromozomiale sau afectiuni ale glandei endocrine pituitare (hipofiza).

Tipul secundar

Poate principala cauza a amenoreei secundare este sarcina, care produce intreruperea ciclurilor menstruale.

Amenoreea secundara apare frecvent si la femeile care alapteaza, insa situatia se amelioreaza treptat. Totusi, este indicat sa se apeleze la medic pentru a fi eliminate alte cauze.

Ca si in cazul amenoreei primare, stresul, care afecteaza, printre altele, activitatea hipotalamusului, poate fi si el un motiv al intreruperii ciclurilor menstruale la persoanele care au avut anterior menstruatie.

De asemenea, efortul fizic intens, alimentatia saraca in elemente nutritive si greutatea situata sub cea normala, posibil determinate de anorexie, pot fi cauze ale acestei tulburari.

Si unele medicamente pot perturba ciclul menstrual, motiv pentru care este necesar sfatul medicului care le-a prescris.

Existenta unor boli cronice poate produce si ea intreruperea temporara a ciclurilor, ca si tumorile glandei pituitare, anumite leziuni uterine sau afectiunile glandei tiroide - in acest din urma caz se va urmari, in cazul analizelor hormonale, nivelul de prolactina.

Nu trebuie uitata nici instalarea prematura a menopauzei, inaintea varstei de 40 de ani, ce are cauze diverse si necesita un examen de specialitate.    Comentarii

Lasa-ne comentariul tau