Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cauzele apariției venelor ”pânză de păianjen”

07-08-2018

Vinişoarele sparte care pot fi observate uneori pe piele sunt vase de sânge mărite ce apar imediat sub suprafaţa pielii. Formaţiunile roşii rezultate, cu aspect de pânză de păianjen, se formează cel mai des pe ten, dar uneori pot fi observate şi pe picioare sau în alte zone ale corpului.

Cauzele apariției venelor ”pânză de păianjen”


Prezenţa acestor vinişoare sparte nu reprezintă o problemă de sănătate, însă are efect negativ asupra aspectului şi poate cauza chiar izolare socială, motiv pentru care persoanele afectate caută soluţii pentru a scăpa cât mai rapid şi eficient de ele.

De multe ori, această problemă poate fi prevenită uşor, prin eliminarea cauzelor care au dus la apariţia ei.

Moştenirea genetică

Vinişoarele sparte la nivelul feţei pot afecta pe oricine, la orice vârstă, însă unele persoane manifestă o predispoziţie pentru această problemă, fapt ce confirmă anumite concluzii ale oamenilor de ştiinţă potrivit cărora factorul genetic joacă un rol important în acest caz. Ca urmare, se recomandă evitarea factorilor cauzatori şi a situaţiilor în care poate interveni vasodilataţia bruscă la nivelul feţei şi, în plus, este indicat să se adopte un stil de viaţă sănătos.

Expunerea în exces la soare şi căldură

Venele ”pânză de păianjen” pot apărea mai frecvent la persoanele care petrec mult timp la soare deoarece razele solare şi mai ales căldura excesivă pot afecta vasele de sânge apropiindu-le de suprafaţa pielii în urma procesului de vasodilataţie, după cum notează Medical News Today. Acelaşi lucru se poate întâmpla în cazul băile foarte fierbinți sau al şedinţelor intensive de saună.

Schimbările de temperatură

Şi schimbările bruşte de vreme sau de temperatură din mediul ambiant poate afecta circulaţia sângelui provocând dilatarea vaselor de sânge şi roşeaţă la nivelul feţei.

Efortul intens

Este important de reţinut că efortul intens, precum ridicarea unor greutăţi mari fără încălzire prealabilă, dar şi efortul de a vomita ori reţinerea unui strănut pot provoca schimbări subite de presiune care pot avea ca efect spargerea unor vinişoare pe ten.

Schimbări hormonale

O altă cauză a acestei probleme o reprezintă schimbările hormonale ce survin în corpul unei femei în timpul sarcinii, însă, din fericire, această problemă dispare de cele mai multe ori la scurt timp după naştere.

Poluanţii din mediu

Şi expunerea la anumite substanţe chimice iritante sau la poluanţii prezenţi în mediu poate afecta tenul şi poate face ca venele să devină mai vizibile.

Consumul de alcool

De asemenea, excesul de alcool poate contribui la dilatarea şi spargerea temporară a vaselor de sânge, iar consumul frecvent al băuturilor alcoolice poate cauza permanentizarea vinişoarelor ”pânză de păianjen” la nivelul feţei.

Traumatisme locale

Nu trebuie uitate nici traumatismele la nivelul feţei, acestea putând determina spargerea unor vinişoare. În acest caz, de cele mai multe ori vasele de sânge afectate se vindecă de la sine.

Alimentele foarte picante

Consumul frecvent al unor feluri de mâncare foarte picante poate contribui la vasodilataţie şi la spargerea unor vinişoare la nivelul tenului.

Rozaceea

Problemă destul de des întâlnită, rozaceea – numită şi cuperoză în special în faza primară - se poate număra la rândul său printre cauzele venelor ”pânză de păianjen”. Aceasta se manifestă prin zone roșii localizate la nivelul feței, în special pe obraji, nas și frunte, foarte rar pe gât, torace, urechi sau scalp. Practic, apar vase sangvine foarte subțiri care au aspect de pânză de păianjen și uneori se resimte o senzație de usturime și de arsură, iar fața devine uscată. De asemenea, se poate întâmpla ca și ochii să fie iritați. Aceste semne se acutizează pentru câteva săptămâni, apoi dau înapoi, pentru ca peste o perioadă de timp procesul să se reia.

Se estimează că peste 40 de milioane de persoane, de rasă albă, suferă de această afecțiune, iar femeile par a fi predispuse la ea, comparativ cu bărbații (rata este de 3:1). De asemenea, s-a observat că maximul incidenței este la persoane cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani.

Dacă nu este tratată, rozaceea poate determina apariția unor probleme mai grave. Stadiul cel mai avansat este reprezentat de o inflamare acută – fața devine roșiatică, pielea se îngroașă, capătă aspect lucios, porii sunt dilatați, iar nasul poate  deveni mai mare și roșu. Pot apărea formațiuni reliefate, denumite papule, care se localizează în special la nivelul nasului și a obrazului și au tendința de înmulțire.

Dacă vinişoarele sparte nu se estompează după o anumită perioadă este indicat să se apeleze la medic pentru diagnostic şi tratament personalizat.

În unele cazuri, se recomandă cremele regenerare cu retinol în vederea regenerării celulare. În alte situaţii se poate aplica scleroterapia, o procedură minim invazivă prin care se tratează micile dilataţii vasculare prin injectarea locală a unor agenţi care determină dispariţia vinişoarelor ”pânză de păianjen”.

O altă tehnică ce poate ajuta la îndepărtarea acestei probleme este terapia facială cu lumină intens pulsată (IPL), personalizată în funcţie de fiecare pacient în parte. Aceasta utilizează o lumină specială, sub formă de impulsuri care penetrează straturile pielii fără a-l afecta pe cel superior şi stimulează sinteza de noi fibre de colagen şi elastină şi regenerarea celulară.

De asemenea, uleiul de arnică poate îmbunătăţi aspectul pielii afectată de vase de sânge sparte. În unele cazuri, acesta poate cauza reacţii negative la anumite persoane, aşadar se recomandă testarea sa pe o suprafaţă mică, neutră, de piele, nu direct pe faţă.

Şi oţetul de mere aplicat local cu ajutorul unui tampon de vată poate fi benefic în cazul unor persoane prin reducerea petelor roşii de pe ten şi estomparea vinişoarelor sparte.

La rândul său, gelul de aloe vera se poate dovedi util pentru eliminarea acestei probleme estetice.n plus, consumul de fructe şi legume bogate în vitamina C, sau suplimentarea cu această vitamină, sunt metode eficiente pentru sănătatea vaselor de sânge prin menţinerea elasticităţii acestora.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau