Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cauzele diabetului zaharat de tip 1 la copil

27-06-2017

Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta o boala cronica, ce poate debuta la orice varsta, in copilarie si care este determinata de distrugerea celulelor pancreatice din insulele Langerhans, care sunt responsabile de sinteza de insulina. Diabetul zaharat de tip 1 are cauze genetice.

Cauzele diabetului zaharat de tip 1  la copil


Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta o boala cronica, ce poate debuta la orice varsta, in copilarie si care este determinata de distrugerea celulelor pancreatice din insulele Langerhans, care sunt responsabile de sinteza de insulina. Diabetul zaharat de tip 1 are cauze genetice.

Gemenii monozigotici au un risc de 60% de a suferi amandoi de diabet zaharat de tip 1, in unele situatii al doilea geaman putand dezvolta diabet zaharat la 10 ani distanta fata de primul geaman. Gemenii dizigotici au 8% risc de a dezvolta amandoi diabet zaharat de tip 1. Frecventa diabetului zaharat la copiii nascuti din mame cu diabet zaharat este de 2-3%, iar daca tatal are diabet zaharat de tip 1, riscul este de 5-6%, crescand la 30% daca ambii parinti sunt diabetici.

Anumite particularitati genetice, precum haplotipurile HLA DR2 si DR3, predispun la diabet zaharat.

Factorii de mediu sunt si ei responsabili pentru cresterea riscului de diabet zaharat la copiii cu predispozitie genetica.

Infectiile virale sunt factorul de mediu determinant in dezvoltarea diabetului zaharat de tip 1, prin initierea procesului de distructie autoimuna a celulelor beta care sintetizeaza insulina. Rubeola congenitala are un efect toxic dovedit.

Infectiile enterovirale in timpul sarcinii cresc riscul de diabet zaharat de tip 1 la nou-nascut.

Factorii alimentari sunt si ei implicati in declansarea diabetului zaharat de tip 1. Consumul de lapte de vaca (de serumalbumina bovina), datorita similitudinii proteinei cu antigenele din celulele beta, poate declansa fenomenele autoimune de distructie celulara.

Nitritii si nitratii din alimentele afumate, mezeluri si anumite tipuri de apa provoaca diabet zaharat la anumite modele animale, dar deocamdata nu s-a dovedit ca pot provoca diabet zaharat la om.

Deficitul in vitamina D creste riscul de diabet zaharat de tip 1.

Alti factori care determina diabet zaharat de tip 1 sunt si:

-Absenta congenitala a pancreasului sau a celulelor beta pancreatice

-Rezectia pancreasului

-Boli care afecteaza pancreasul – de exemplu: fibroza chistica, pancreatita cronica, talasemia,hemocromatoza

-Sindromul Wolfram (care asociaza diabet zaharat, diabet insipid, atrofie optica, surditate)

-Anumite defecte cromozomiale responsabile de sindrom Down, sindrom Turner, Klinefelter, Prader-Willi au un risc de 1% de diabet zaharat de tip 1.

Dr. Lavinia Vija

Medic specialist endocrinolog Comentarii

Lasa-ne comentariul tau