Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cauzele inflamatiei ganglionilor limfatici

08-01-2018

Umflarea ganglionilor limfatici este, de multe ori, un motiv de ingrijorare pentru multe persoane. Desi, cel mai adesea, aceste glande se inflameaza ca urmare a unei infectii, la baza simptomului pot sta si alte cauze posibile.

Cauzele inflamatiei ganglionilor limfatici


Desi, in general, cei mai cunoscuti ganglioni sunt cei localizati in zona gatului si a axilelor, care se inflameaza mai frecvent, in corpul uman exista circa 600 de astfel de glande.

Ganglionul limfatic este mic, rotund, alcatuit din celule limfocite, cu rol de captare a virusurilor, si celule macrofage, care descompun ”intrusii” capturati.

Ganglionii fac parte din sistemul limfatic, o ”rotita” din mecanismul sistemului imunitar. Rolul lor este de a filtra limfa, in ”sita” ramanand bacteriile si virusurile care sunt ulterior distruse de globulele albe.

In cazul in care o anumita zona a organismului este afectata de bacterii sau de virusuri, ganglionii se inflameaza, iar volumul lor creste.

De cele mai multe ori, acest lucru se petrece in cazul ganglionilor de la gat, din zona inghinala, de la axile sau din spatele urechilor.

Pe langa marirea ganglionilor limfatici pana la dimensiunea de un centimetru sau chiar mai mult, pot sa apara durere locala, febra, infectii respiratorii superioare, scurgeri nazale, dureri musculare, roseata, inflamatie si sensibilitate a pielii din regiunea ganglionul limfatic umflat, ori inflamatia membrelor.

De obicei, cauza maririi ganglionilor este existenta in corp a unei infectii, mai ales virala, fie una banala cum este o raceala, fie una grava.

Printre infectiile comune care pot cauza marirea ganglionilor se pot numara cele cu streptococi, pojar, infectii ale urechilor, oreion, abces dentar, rani infectate, tuberculoza, mononucleoza, boli cu transmitere sexuala sau toxoplasmoza.

De asemenea, aceasta reactie poate fi un raspuns negativ la unele medicamente administrate.

In plus, unele tulburari ale sistemului imunitar precum artrita reumatoida, lupusul sau HIV pot declansa marirea acestor glande.

Nu trebuie ignorata si posibila existenta a unui tip de cancer – spre exemplu, limfom (cancer al sistemului limfatic) sau leucemie - ganglionii mariti putand fi un semn in acest sens.

Ca urmare, deoarece cauzele pot fi multiple, este indicat consultul unui medic pentru a fi identificata cauza exacta a inflamatiei si, in functie de aceasta, pentru a se gasi un tratament.

In cadrul consultului, medicul va evalua, prin palpare, dimensiunea, consistenta ganglionilor si simptomatologia. De asemenea, specialistul poate solicita, dupa caz, efectuarea de analize de sange, investigatii imagistice, ecografie si chiar biopsia ganglionilor, aceste investigatii ajutand la stabilirea diagnosticului.

In cazul in care inflamatia este provocata de un virus, se trateaza infectia virala, iar ganglionul marit va reveni la dimensiunile normale.

Daca de vina este o tulburare a sistemului imunitar tratamentul va viza afectiunea respectiva.

In cazul cancerului, tratamentul poate include interventia chirurgicala, radioterapia sau chimioterapia.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau