Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cazurile de dementa, in crestere ingrijoratoare

07-12-2015

In lumea intreaga, o data la 3,2 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa, conform World Alzheimer Report 2015 potrivit caruia in fiecare an sunt descoperite peste 9,9 milioane de cazuri noi ale acestei boli. Statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca peste 35,6 milioane de persoane sunt afectate, pe plan mondial, de aceasta nemiloasa afectiune, insa cifra ar fi mult mai mare - 46,8 milioane de oameni, conform datelor Alzheimer's Disease International care include si cazurile aflate in faza incipienta.

Cazurile de dementa, in crestere ingrijoratoare


In lumea intreaga, o data la 3,2 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa, conform World Alzheimer Report 2015 potrivit caruia in fiecare an sunt descoperite peste 9,9 milioane de cazuri noi ale acestei boli.

Statistica Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca peste 35,6 milioane de persoane sunt afectate, pe plan mondial, de aceasta nemiloasa afectiune, insa cifra ar fi mult mai mare - 46,8 milioane de oameni, conform datelor Alzheimer's Disease International care include si cazurile aflate in faza incipienta. De asemenea, sursa din urma mentioneaza si faptul ca cifra se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungand la 74,7 milioane in 2030 si la 131,5 milioane in 2050. Cel mai mare impact va fi in tarile aflate in curs de dezvoltare.

Oamenii de stiinta trag constant semnale de alarma cu privire la ce va urma. Spre exemplu, recent, un studiu comandat de asociaĊ£ia de caritate Alzheimer's Research a relevat faptul ca o treime dintre persoanele nascute in Marea Britanie in anul 2015 vor suferi de dementa. Aceasta este, dupa parerea specialistilor, o „criza in domeniul sanatatii pe plan national, pe masura ce populatia din Marea Britanie imbatraneste tot mai mult".

Un alt lucru ingrijorator este faptul ca, desi dementa afecteaza cu preponderenta persoanele trecute de 65 de ani, s-a remarcat o crestere a cazurilor ce apar sub acest prag.

O problema serioasa de sanatate, uneori neglijata

Pentru a contracara aceasta tendinta, foarte important, spun specialistii, este intreprinderea unor eforturi globale in vederea dezvoltarii de tratamente eficiente impotriva acestei maladii neurologice cu efecte devastatoare. De asemenea, esentiala este diagnosticarea bolii in fazele initiale tinand cont ca cercetarile prezentate de Alzheimer's Disease International arata ca majoritatea persoanelor care traiesc cu dementa nu au beneficiat de un diagnostic.

In Romania, conform Institutului National de Statistica, exista aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer si doar 35.000 dintre acestea sunt diagnosticate. Din pacate, la noi in tara aceasta afectiune nu este inca recunoscuta ca o problema serioasa de sanatate, motiv pentru care putini dintre cei afectati apeleaza la un tratament de specialitate in primele etape ale bolii.

Boala progreseaza odata cu trecerea anilor

Dementa este determinata de mai multe boli ale creierului, in special de maladia Alzheimer. Practic, are loc o distrugere a celulelor cerebrale, fapt ce afecteaza memoria, gandirea, comportamentul si capacitatea de realizare a activitatilor zilnice. Simptomele particulare si evolutia afectiunii depind de la caz la caz, iar progresia se intinde pe mai multi ani.

Printre factorii de risc ai acestei boli se numara: imbatranirea, bagajul genetic, sexul masculin, hipertensiunea, ateroscleroza (depunerea de grasimi si de calciu in peretii arterelor), diabetul zaharat, nivelul ridicat de colesterol, accident vascular cerebral, accident ischemic tranzitor, infarct, nivelul crescut de homocisteina (aminoacid) si unele terapii hormonale in cazul femeilor trecute de 65 de ani.

Ajutorul din partea familiei este esential

In acest moment nu exista un tratament care sa vindece maladia Alzheimer si celelalte forme de dementa. Insa, pentru a limita si intarzia efectele negative, se recomanda ca in special persoanele trecute de 60 de ani sa apeleze la ajutor medical imediat ce intampina primele probleme de rememorare, in special a evenimentelor recente, a numelor persoanelor, de identificare a locurilor familiare si de efectuare a socotelilor aritmetice usoare. Un alt semn ingrijorator este reprezentat de dificultate in gasirea cuvintelor adecvate in exprimarea gandurilor sau in denumirea obiectelor.

Ajutorul oferit de familie este deosebit de important, spun specialistii. Astfel, in contextul in care majoritatea celor afectati nu isi dau seama ca au o problema si ca se confrunta cu o posibila maladie, cei apropiati, care observa simptomele, este indicat sa incurajeze apelarea la investigatii de specialitate astfel incat sa se inceapa cat mai repede un tratament. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau