Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ce este hipoglicemia funcțională?

28-12-2018

Este o afecțiune mai rară și dificil de diagnosticat deoarece simptomele se pot confunda cu ale altor afecțiuni, iar diagnosticul se pune doar prin analize specifice și evaluarea stării pacientului.

Ce este hipoglicemia funcțională?


Când nivelul glucozei în sânge scade sub valorile normale (65-110 mg%), apar simptome de disfuncție cerebrală și sau de hieractivitate adrenergică (cauzată de adrenalină/ epinefrină și norepinefrină). De ce? Deoarece glucoza și oxigenul sunt esențiale pentru sistemului nervos central, glucoza fiind principalul “combustibil” al creierului

Dacă scăderea survine după ce o persoană fără să fie cunoscută cu altă afecțiune a mâncat, atunci primul diagnostic prezumtiv este cel de hipoglicemie funcțională sau reactivă. Diagnosticul va fi confirmat în urma analizei nivelului glicemiei stabilit prin testul de toleranță la glucoză (sau hiperglicemie provocată). Însă chiar și acest test poate să nu fie uneori relevant deoarece pacientul poate avea valori mai scăzute legate de anumite circumstanțe.

La ce simptome trebuie să fim atenți

Scăderea nivelului glucozei în sânge declanșează simptomele de neuroglucopenie. În funcție de nivelul glicemiei, unele simptome pot fi mai ușoare sau mai severe. De exemplu, apar oboseala, durerile de cap, probleme de vedere, stare de leșin, dificultăți de vorbire și de gândire, stare de confuzie, convulsii sau chiar comă. Există și manifestări psihiatrice (stări de nervozitate cu izbucniri sau comportamente ciudate, nespecifice persoanei respective). Însă pot să apară și simptome de hiperactivitate adrenergică (transpirații, palpitații, tahicardie, tremor, anxietate, nervozitate sau paloare). Unele persoane simt o senzație bruscă de foame, dar pot să aibă și stări de rău și de vomă.

Primele simptome, ale neuroglucopeniei, conform specialiștilor, sunt specifice hipoglicemiei de post sau la persoanele care țin diete. Manifestările de hiperactivitate adrenergică apar în cazurile de hipoglicemie reactivă (postprandială), la un interval de 90 de minute – 2 ore  după masă, de obicei după micul dejun, sunt tranzitorii și pot dura între 3 și 5 ore după masă.

Convulsiile și pierderea cunoștinței sunt mai rare și, de obicei, indică alte afecțiuni, precum insulinomul (cancerul de pancreas). Tot conform specialiștilor, hipoglicemia reactivă pare să fie asociată cu acel tip de diabet în care răspunsul insulinei la glucoză este important cantitativ, dar întârziat. De aceea, în testul de toleranță la glucoză sau de hiperglicemie indusă, se măsoară glicemia de-a lungul mai multor ore, mai întâi pe nemâncate, apoi după ingerarea a 100ml de glucoză; la cei cu hipoglicemie funcțională se observă cum timp de 2-3 ore după înghițirea soluției cu glucoză valorile glicemiei sunt anormal de ridicate, urmate apoi rapid de o scădere și un atac hipoglicemic.

Pe lângă simptomele de mai sus, persoanele cu această afecțiune se plâng că au, aproape permanent, anumite simptome care le afectează calitate vieții: oboseală progresivă, lipsa energiei, stări depresive sau instabilitate emoțională.

Ce e de făcut?

Cel mai important pentru o persoană cu hipoglicemie funcțională este să discute cu medicul și să înțeleagă care sunt mecanismele acestei afecțiuni cronice (pe viață). Evaluarea alimentației și a obiceiurilor alimentare sunt importante, deoarece este necesară menținerea unui nivel al glicemiei relativ constant. De obicei se observă o îmbunătățire imediată a stării de sănătate prin excluderea completă a zahărului și dulciurilor din alimentație, scăderea numărului zilnic de carbohidrați, creșterea aportului de proteine și de fibre și planificarea corectă a meselor (porții mai multe și mai mici). Doar dacă nu sunt rezultate în urma schimbărilor alimentare, atunci medicul poate considera un tratament cu medicamente.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau