Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ce este infarctul miocardic acut?

13-06-2017

Societatea Romana de Cardiologie anunta, in februarie 2016, ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces a populatiei din Romania, anual, 60% dintre decese avand drept cauza aceste boli. La 30 de minute, o persoana sufera un infarct.

 Ce este infarctul miocardic acut?


Infarctul miocardic acut, denumit si atacul de cord, este definit ca moartea muschiului cardiac si apare atunci cand fluxul sangvin este intrerupt prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Acestea aduc sangele incarcat cu oxigen la nivelul inimii, iar blocajul unei artere coronare se face printr-un cheag de sange. Despre principalele simptome, diagnosticul si tratamentul infarctului miocardic acut ne-a explicat Mihai Ursu, medic cardiolog interventional, seful sectiei de Cardiologie interventionala, de la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brasov.

De regula, in cazul unui infarct miocardic acut, durerea poate fi atroce, comparabila cu o lovitura de pumnal in piept. Durerea poate fi insotita si de alte simptome precum greata, varsaturi, senzatii de sufocare, palpitatii, agitatie, transpiratii, dar si dureri abdominale.

„Sunt si cazuri de pacienti la care durerea poate lipsi, infarctul putand fi depistat cu certitudine in urma unei electrocardiograme.

De cele mai multe ori, se produc modificari pe electrocardiograma de repaus, afectarea functiei in anumite teritorii, decelabila ecocardiografic, si modificarea probelor de laborator - cresterea in sange a valorilor unor markeri ce semnifica distrugerea/moartea celulelor miocardice“, a continuat medicul cardiolog Mihai Ursu.

Demn de mentionat este faptul ca aproximativ o treime dintre pacienti dezvolta infarct miocardic fara durere, aceste situatii fiind intalnite de regula la pacientii care au si alte comorbiditati sau la cei diabetici. In aceste cazuri pot fi prezente doar celelalte semne insotitoare, pe care pacientul le poate trece cu vederea sau interpreta in contextul altor afectiuni.

Principalii factori de risc care pot provoca un infarct miocardic sunt:

•Stilul de viata defectuos

Supraponderabilitatea si obezitatea

•Lipsa activitatilor fizice regulate

•Excesul de alcool

•Fumatul

Diagnosticul de infarct miocardic, fie si in lipsa simptomelor, presupune investigatii suplimentare. Astfel sunt necesare investigatii precum evaluarea arterelor coronare prin coronarografie.

Totodata, tratamentul este in functie de rezultatul investigatiilor, evolutia afectiunii si riscul de dezvoltare a complicatiilor fiind aceleasi la pacientii cu sau fara simptome. Infarctul miocardic acut este o urgenta majora, singurul tratament eficient fiind restabilirea cat mai rapida a circulatiei sanguine in zona afectata“, a mai subliniat specialistul de la Clinicco.

Pacientul care a suferit un infarct miocardic va trebui sa urmeze un tratament medical toata viata.

Bolile de inima pot fi prevenite printr-o alimentatie sanatoasa, cu miscare fizica regulata, prin verificarea constanta a tensiunii arteriale, dar si prin mentinerea sub control a valorilor colesterolului si glicemiei.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau