Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ce este trombofilia?

01-08-2016

Trombofilia este o anomalie de coagulare a sangelui, ce creste riscul de tromboza, adica de formare de trombi (cheaguri) in vasele sangvine, o conditie extrem de grava pentru organism.

Ce este trombofilia?


Conform statisticilor, trombofilia apare la aproximativ 5-10% din populatia europeana (mutatia genei factorului V Leiden este preponderenta). Potrivit studiilor efectuate, riscul asociat de tromboza depinde si de grupa sangvina. Astfel, grupele, in afara de grupa O1, au un risc crescut de doua pana la patru ori in acest sens.

O problema preponderent mostenita

Trombofilia apare atunci cand echilibrul dintre procesul de coagulare (in care sunt implicate anumite celule, proteine si enzime) si cel anticoagulant este perturbat. Motivele pentru care unele persoane sunt predispuse la aceasta problema foarte serioasa de sanatate au fost, si sunt in continuare, intens studiate.

Pana acum s-a aflat clar ca trombofiliile sunt, in mare parte, ereditare, insa acestea pot fi si dobandite.

Cauzele ereditare vin ca urmare a unor mutatii ale unor gene ce codifica factori importanti in coagulare si fibrinoliza. Ca urmare, apare un dezechilibru biochimic ce favorizeaza aparitia unei stari de hipercoagulabilitate a sangelui. In acest sens, au fost evidentiate mutatia genei factorului V Leiden, mutatia genei protrombinei (factori procoagulanti), mutatia genei Antritrombinei III, mutatia genei proteinei C, mutatia genei proteinei S (factori anticoagulanti) si cea mai noua, mutatia genei MTHFR (implicata in metabolismul homocisteinei).

Este bine de stiut ca trombofilia ereditara nu se manifesta la toti membrii familiei chiar daca acestia poarta gena mutanta.

Cauzele dobandite au legatura cu stilul de viata dezordonat, ce implica alimentatia nesanatoasa, sedentarismul, consumul exagerat de alcool, fumatul, administrarea anticonceptionalelor orale pe perioade lungi si fara recomandarea medicului, obezitatea. De asemenea, tot printre cauzele dobandite se numara si anumite afectiuni, cum ar fi diabetul, sindromul nefrotic, boala Crohn sau colita ulcerativa, sarcina si unele stari de invaliditate ce presupun repaus indelungat la pat.

Potrivit specialistilor, asocierea trombofiliei ereditare cu trombofilia dobandita duce la cresterea exponentiala a riscului de aparitie a trombozei.

O cauza a sarcinilor pierdute

Cea mai cunoscuta trombofilie dobandita, considerata pe buna dreptate spaima gravidelor, este sindromul antifosfolipidic, o afectiune autoimuna. In acest caz, organismul mamei creaza autoanticorpi ce ataca anumite componente fosfolipidice prezente din peretele vaselor, fapt ce poate duce la formarea de trombi si contribui la riscul crescut de complicatii in sarcina.

Conform statisticilor, sindromul antifosfolipidic este cauza a circa 20% dintre avorturile spontane repetate.

Aceasta problema nu implica numai riscuri pentru fat, ci si pentru gravida care risca tromembolii (bucati din tromb pot fi transportate prin sange la plamani), o cauza de deces matern post-partum, dar si sangerari greu controlabile dupa nastere, din cauza medicatiei.

De aceea, este foarte important ca in special femeile care au cazuri de trombofilie in familie sau au la activ mai multe sarcini pierdute, sa ceara investigatii amanuntite inainte de a ramane gravide sau pe perioada incipienta a sarcinii.

Pacientele cu trombofilie trebuie monitorizata indeaproape, iar cu ajutorului medicului, daca sarcina este bine controlata si cu evolutie buna in trimestrul III, bebelusul se poate naste sanatos.

Riscul de avort spontan nu dispare complet pe parcursul tratamentului corect, insa studiile arata ca sansele de a duce la bun sfarsit sarcina sunt mai mari la a 3-a sau a 4-a incercare.

Testele genetice, recomandate mai multor categorii de persoane

Diagnosticarea precoce in cazul trombofiliei se poate face prin teste de sange, dar si printr-un test genetic prin care se poate identifica prezenta mutatiilor (ADN-ul se recolteaza fie din saliva, fie dintr-o mostra de sange).

Testele de depistare a trombofiliei nu se recomanda numai femeilor care doresc sa ramana insarcinate sau gravidelor, ci si celor care doresc sa ia anticonceptionale orale, inainte de interventiile chirurgicale, dupa un eveniment trombotic si inainte de terapie de substitutie hormonala.

In ceea ce priveste tratamentul, este foarte importanta asigurarea unui echilibru intre factorii procoagulanti si cei anticoagulanti, cu ajutorul medicamentelor specifice, la recomandarea medicului care trebuie sa monitorizeze pacientul cu trombofilie.

Foarte importanta este si schimbarea in bine a stilului de viata cu indepartarea factorilor de risc – evident, cei ce pot fi controlati - precum adoptarea unei alimentatii sanatoase, scaderea din greutate, renuntarea la fumat si tratamentul cu anticonceptionale orale.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau