Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ce medicamente pot lua în timpul sarcinii

28-01-2019

În general, în timpul sarcinii nu este recomandat consumul de medicamente sau suplimente. Doar medicul este cel care știe istoricul medical și starea de sănătate a fiecărei femei însărcinate și poate evalua raportul beneficii versus riscuri pentru a recomanda anumite substanțe sau suplimente (precum acidul folic sau complexe de minerale și vitamine). Nicio altă sursă nu trebuie luată în considerare.

Ce medicamente pot lua în timpul sarcinii


Așadar, acest articol nu vine să recomande anumite medicamente, ci doar să ofere niște explicații și informații în plus despre anumite medicamente și suplimente pe care gravidele le iau în timpul sarcinii.

De ce nu este recomandată automedicația în timpul sarcinii

Cele mai multe substanțe medicamentoase trec prin placentă, iar unele au efect teratogen (adică afectează dezvoltarea normală a  embrionului sau fetusului la cca 10-14 zile după concepție). Pe lângă medicamente, există și alți factori teratogeni – substanțe toxice (precum alcoolul) și infecții (de exemplu, varicela și toxoplasmoza). 4-5% dintre problemele congenitale sunt cauzate de teratogeni.

Conform statisticilor OMS, 1 din 5 sarcini se pierde (avort spontan), asta în contextul în care specialiștii spun, conform unor studii că de fapt este vorba de 1 din 4 sarcini deoarece în multe cazuri femeile pierd sarcina la vârstă mică, înainte de primul control ecografic și nu își dau seama de acest lucru. Riscul crește odată cu vârsta mamei și factori medicali a căror incidență este în creștere și în România (precum trombofilia, bolile autoimune, tiroidita). 1 din 40 de copii se nasc cu probleme congenitale, de aceea trebuie evitate potențiale cauze suplimentare care să crească acest risc, precum automedicația.

Ce fac dacă am dureri sau febră în timpul sarcinii

În primul rând ar trebui să te adresezi imediat medicului care îți monitorizează sarcina. De ce? Pentru a stabili cauza – poate fi o infecție, poate fi o colică renală sau o altă problemă medicală cu risc pentru evoluția sarcinii. Febra este o situația de risc pentru sarcină, de aceea trebuie controlată imediat, monitorizată și diagnosticată și tratată corect cauza.

Paracetamolul este unul dintre medicamentele analgezice și antitermice fără efect teratogen care poate fi luat la nevoie în timpul sarcinii, dar strict la nevoie și în doza minimă. Doza maximă pentru un adult, pe zi este de 4 g luată fracționat pe parcursul a 24 de ore (1 sau 2 tablete sau capsule de 500g la interval de 4-6 ore). Efectul paracetamolului se instalează după aproximativ o oră de la administrare și durează mai multe ore.

Vitamine și suplimente recomandate în timpul sarcinii

În mod normal nu avem nevoie de suplimente nici în perioada când nu suntem însărcinate cu mici excepții, deoarece ne putem lua mineralele și vitaminele din alimentația echilibrată. Dar, toate gravidele sănătoase primesc recomandarea de a lua zilnic suplimentar vitamina D3 (în special în lunile cu expunere redusă la soare – toamnă și iarnă), doza zilnică recomandată fiind de 10mcg.

Un alt supliment recomandat în primele 12 săptămâni de sarcină este acidul folic (400mcg) deoarece asigură buna dezvoltare a fătului și previne defectele de tub neural, inclusiv spina bifida. Doza poate ajunge la 5mg de acid folic în cazul gravidelor cu risc (dacă ea sau partenerul sau au în familie un istoric de defecte de tub neural, au in istoric o sarcină cu defect de tub neural sau au diabet).

În funcție de situații speciale de sănătate (precum anemii, probleme de circulație, ș.a.), medicul poate recomanda și alte suplimente (de exemplu, fier sau Omega-3). Dar numai medicul sau medicii care urmăresc sarcina sunt cei care decid acest lucru deoarece anumiți nutrienți în exces pot cauza probleme. De exemplu, vitamina A (retinolul) trebuie evitată în sarcină  deoarece în cantități mai mari decât cele necesare (pe care le luam de obicei din alimentație) afectează negativ dezvoltarea copilului. Tocmai de aceea este recomandată și evitarea consumului de ficatul și a produselor din ficat (inclusiv ulei din ficat de pește) care au un conținut ridicat de vitamina A.

De unde îți poți lua informații corecte, verificate

Dacă în România nu există site-uri oficiale unde pot fi verificate substanțele medicamentoase și riscurile administrării lor în sarcină, în alte state există astfel de platforme ale autorităților naționale de sănătate (precum UKTIS UK Teratology Information Service)  cu informații corecte și actualizate. Însă în prospectele medicamentelor sunt menționate informații referitoare la profilul de siguranță în sarcină și alăptare, iar prospectele (rezumatele caracteristicilor produselor) sunt disponibile atât pe site-ul Autorității Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, cât și pe cel al Agenției Europene a Medicamentelor. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau