Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ce se ascunde in spatele durerilor din timpul contactului sexual

07-12-2015

Durerea la contactul sexual, numita dispareunie, este o problema cu care se confrunta numeroase femei, dar lucru mai putin cunoscut, poate aparea si in cazul barbatilor. Aceasta poate afecta considerabil viata de cuplu si poate provoca adevarate traume emotionale cu atat mai greu de vindecat cu cat se intervine mai tarziu. Conform statisticilor, intre 10% si 20% dintre femei sufera de aceasta tulburare, insa, procentul este in continua crestere. La barbati, procentul este considerabil mai mic.

Ce se ascunde in spatele durerilor din timpul contactului sexual


Durerea la contactul sexual, numita dispareunie, este o problema cu care se confrunta numeroase femei, dar lucru mai putin cunoscut, poate aparea si in cazul barbatilor. Aceasta poate afecta considerabil viata de cuplu si poate provoca adevarate traume emotionale cu atat mai greu de vindecat cu cat se intervine mai tarziu.

Conform statisticilor, intre 10% si 20% dintre femei sufera de aceasta tulburare, insa, procentul este in continua crestere. La barbati, procentul este considerabil mai mic.

In cazul femeilor, durerea resimtita in momentul actului sexual poate aparea atat la penetrare, cat si la nivelul pelvisului. Ea poate fi favorizata de o contractura a musculaturii vaginale la momentul penetrarii – problema ce poarta numele de vaginism – fapt ce face ca penetrarea sa fie imposibila.

Sunt recomandate consultul ginecologic, dar si discutia cu medicul

Daca la barbati cauzele dispareuniei sunt cu, preponderenta, de ordin fizic, la femei acestea pot fi multiple, de la rani, rigiditatea inelului himenal, malformatii ale vaginului, vulvovaginite, cistite ori uretrite, boli cu transmitere sexuala, constipatie cronica, tumori, boala inflamatorie pelvina sau endometrioza pana la lipsa lubrifierii din motive psihologice. Din acest motiv, este necesara consultarea unui medic ginecolog. Mai intai, acesta va investiga, prin comunicarea cu pacienta, cand apare durerea la contactul sexual, daca exista eventuale traume psihice si daca poate fi vorba de anumite simptome asociate menopauzei. Apoi se trece la consultul ginecologic propriu-zis prin care se observa eventualele modificari de ordin fizic. Ulterior, sunt necesare examene de secretie si o ecografie ginecologica, toate aceste metode fiind esentiale pentru identificarea cauzei exacte a neplacerii resimtite.

Pentru tratament este necesara identificarea cauzei exacte

Din pacate, foarte multe femei, impinse de jena, ignora importanta consultului de specialitate si ajung in situatia de a nu se mai putea bucura de viata conjugala, de a refuza contactul sexual si de a suferi chiar traume psihice ca urmare a durerilor resimtite. Aceste lucruri pot fi foarte usor evitate deoarece, din fericire, dispareunia este o problema tratabila odata ce patologiile din spatele sau sunt diagnosticate corect.

Pentru prevenirea aparitiei durerilor, este foarte importanta igiena intima, protejarea impotriva bolilor cu transmitere sexuala, consultul ginecologic periodic si lubrifierea corespunzatoare in timpul actului sexual.

In cazul in care dispareunia este cauzata de traume emotionale – dispareunie psihogena – este necesara terapia de cuplu, realizata la psihoterapeut. Aceasta problema este determinata de lipsa de dorinta la momentul actului sexual sau de amintiri traumatizante si poate fi asociata cu vaginismul, cu deficitul de lubrifiere sau cu anorgasmia. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau