Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ceaiuri antireumatice

22-12-2014

Notiunea de ceai medicinal se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si specii medicinale;.Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale.

Ceaiuri antireumatice


Notiuni generale

Notiunea de[i] "ceai medicinal[/i]" se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si "specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale. In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere. Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.

Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana. Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca.Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana( pahar sau ceasa) de apa.

Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa: 5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi 2 - 3 g de frunze 3 - 4 g de flori 4 - 5 g de iarba( partea aeriana) 5 - 6 g de fructe 8 -10 g de seminte In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.

Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice. Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid.

Retete de ceaiuri antireumatice

RP 1 Fructus Cynosbatini ( fructe de maces ).........10 g Radix Ononidis ( radacina de amareala )........10 g Fructus Juniperi ( fructe de ienupar )..............10 g Folium Betulae ( frunze de mesteacan )..........10 g M.f. species D.S. Intern: se prepara un decoct dintr-o lingurita de amestec la o cana cu apa si se bea la pranz.

RP 2 Cortex Frangulae (scoarta de crusin ).......9 g Cortex Salicis ( scoarta de salcie )...........20 g Folium Betulae ( frunze de mesteacan )....25 g M.f. species D.S. Intern : se prepara un decoct din 1 lingurita amestec la 2 pahare de apa si se beau, la panz, 1-2 pahare cu ceai cald.

RP 3 Folium Urticae( frunze de urzica )..............10 g FoliumBetulae(frunza de mesteacan )........10 g Flores Tiliae(flori de tei )..........................10 g Flores Sambuci( flori de soc )...................10 g M.f. species

D.S.Intern:se prepara o infuzie din 2 lingurite de amestec la 2 pahare cu apa si se beau 2 - 3 pahare pe zi.

Observatii: D.S. Intern-detur signetur- se traduce prin [i]"sa se eticheteze"[/i] M.f.- misce fiat-se treduce prin[i] "amesteca"[/i]




Comentarii

Lasa-ne comentariul tau