Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ceaiuri expectorante

17-12-2014

Notiunea de ceai medicinal se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si " specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale.

Ceaiuri expectorante


Notiuni generale

Notiunea de "ceai medicinal" se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si "specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale. In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.

Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere. Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana. Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca.

Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana( pahar sau ceasa) de apa.

Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa: 5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi 2 - 3 g de frunze 3 - 4 g de flori 4 - 5 g de iarba( partea aeriana) 5 - 6 g de fructe 8 - 10 g de seminte In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.

Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice. Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid.

Retete de ceaiuri expectorante

Expectorantele sunt medicamente ce usureaza fluidificarea secretiilor traheo-bronsice.In cadrul acestei grupe de medicamente unele produse vegetale s-au bucurat de o larga utilizare chiar inaintea celor de sinteza, ceea ce explica atentia deosebita ce li se acorda si astazi.Urmatoarele formule de ceaiuri expectorante se pot prepara acasa:

RP 1 Flores Primulae (flori de ciubotica cucului)....5 g Fructus Anisi(fructe de anason)...................5 g Fructus Foeniculi(fructe de fenicul)...............5 g Folium Melissae(frunza de roinita)................5 g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la 2 cani cu apa si se administeaza 2-3 ceaiuri calde pe zi.

RP 2 Flores Sambuci(flori de soc)......................5 g Flores Tilliae(flori de tei)...........................5 g Flores Chamomillae(flori de musetel).........5 g Flores Verbasci(flori de lumanarica)...........5 g Flores Primulae(flori de ciubotica cucului)...5 g M.f. species D.S. Intern : infuzie, o lingura de amestec din plante la o cana cu apa, si se beau 2-3 cani pe zi.

RP 3 Turiones Pini silvestris(muguri de pin)... 20g M.f. species D.S.Intern:infuzie, o lingura la o cana cu apa si se bea cald. RP 4 Radix Primulae(radacina de ciubotica cucului)...5 g Herba Thymi(iarba de cimbru).........................5 g Herba Hyperici(iarba de sunatoare)..................5 g Folium Plantaginis(frunza de patlagina).............5 g M.f. species D.S.Intern:infuzie, o lingurita de amestec la o cana cu apa, si se beau cateva ceaiuri calde pe zi.

[i]Observatii: [/i] D.S. Intern-detur signetur- se traduce prin "sa se eticheteze" M.f.- misce fiat-se treduce prin "amesteca"
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau