Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ceaiuri laxative

16-12-2014

Ceaiurile laxative sunt indicate in constipatie, sau in general in afectiuni care urmaresc o defecatie usoara( ex: fisuri anale, hemoroizi, interventii chirurgicale). Provoaca evacuari intestinale lichide sau semilichide, neinsotite de colici.

Ceaiuri laxative


Notiuni generale Notiunea de " ceai medicinal" se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si " specii medicinale".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale. In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere.

Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana. Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca.Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana( pahar sau ceasa) de apa.

Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa: 5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi 2 - 3 g de frunze 3 - 4 g de flori 4 - 5 g de iarba( partea aeriana) 5 - 6 g de fructe 8 - 10 g de seminte In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.

Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice. Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid.

Retete de ceaiuri laxative

Ceaiurile laxative sunt indicate in constipatie, sau in general in afectiuni care urmaresc o defecatie usoara( ex: fisuri anale, hemoroizi, interventii chirurgicale). Provoaca evacuari intestinale lichide sau semilichide, neinsotite de colici.

RP 1 Flores Pruni spinosi (Flori de porumbar)............ 10g M.f. species D.S. Intern: infuzie, 2 lingurite la un pahar cu apa si se beau dimineata si seara cate un ceai cald.

RP 2 Cortex Frangulae (Scoarta de crusin)............ 10g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la o cana cu apa; se fierb 25 de minute, apoi se lasa sa se macereze 4-6 ore si se bea seara inainte de culcare cate o cana cu ceai.

RP 3 Cortex Frangulae (Scoarta de crusin)............. 10g Radix Rhei (Radacina de revent).................... 10g Flores Pruni spinosi (Flori de porumbar).......... 10g Semen Lini (Seminte de in)............................ 15g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la o cana cu apa si se bea seara la culcare.

RP 4 Herba Convolvuli (Iarba de volbura)............... 5g Folium Menthae(Frunze de menta).................. 5g Fructus Carvi( Seminte de chimion)................ 5g Fructus Foeniculi(Seminte de anason)............. 5g Flores Pruni spinosi(Flori de porumbar)........... 5g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la o cana cu apa si se beau seara la culcare 1-2 cesti de ceai cald.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau