Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ceaiuri pentru stimularea lactatiei (galactagoge)

17-12-2014

Notiunea de ceai medicinal se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si specii medicinale. Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale.

Ceaiuri pentru stimularea lactatiei (galactagoge)


Notiuni generale

Notiunea de " ceai medicinal " se defineste ca un amestec de plante sau parti din plante medicinale uscate si maruntite potrivit, amestecuri denumite si " specii medicinale ".Inainte de a trece la indicarea formulelor de ceai, este util sa facem cateva precizari privind o serie de reguli in legatura cu obtinerea si folosirea ceaiurilor medicinale. In primul rand trebuie acordata o atentie deosebita identitatii si puritatii fiecarui produs vegetal care intra in compozitia ceaiului.Fiecare component trebuie adus la un grad de maruntire potrivit - in nici un caz nu trebuie sa fie sub forma de pulbere. Componentele astfel obtinute se amesteca intr-un vas potrivit, astfel incat sa se obtina un produs omogen.

Este de preferat sa se pregateasca cantitatea de amestec necesara pentru cel mult o saptamana. Pentru masurarea componentelor, in lipsa vaselor gradate se vor folosi lingura, lingurita, cana sau ceasca.

Redam mai jos cantitatile aproximate de produs vegetal uscat si maruntit pe care le poate contine o lingura de supa rasa, o lingurita si volumul de solvent dintr-o cana( pahar sau ceasa) de apa. Cantitatea de produs vegetal uscat si maruntit dintr-o lingura de supa: 5 - 7 g de radacini, tuberi, rizomi 2 - 3 g de frunze 3 - 4 g de flori 4 - 5 g de iarba( partea aeriana) 5 - 6 g de fructe 8 - 10 g de seminte In general intr-o lingurita incap aproximativ 3 g produs maruntit si 0.5 g pulbere.

Este important de stiut ca se poate face uz de aceste determinari aproximative numai in cazul plantelor medicinale care nu sunt toxice. Pentu a masura volumul de solvent se foloseste cana, paharul sau ceasca, al caror continut corespunde la 200 ml lichid. Retete de ceaiuri ce stimuleaza lactatia In aceasta grupa intra acele produse vegetale singure sau asociate, inzestrate cu proprietatea de a stimula secretia laptelui la femei in perioada de alaptare.

RP 1 Folium Melissae (frunza de roinita).............. 10g Fructus Anisi vulgaris (fructe de anason)......10g Fructus Foeniculi (fructe de fenicul)...............10g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la o cana cu apa; se beau 2 ceaiuri pe zi

RP 2 Fructus Anisi vulgaris (fructe de anason)....5g Fructus Carvi (fructe de chimion)................5g Fructus Foeniculi (fructe de fenicul).............5 g Herba Majoranae (iarba de maghiran).........5 g M.f. species D.S. Intern: infuzie, o lingura la o cana cu apa; dimineata si seara se bea cate o ceasca de ceai cald
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau