Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cele mai agresive tipuri de cancer

28-08-2018

Cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel global după bolile cardiovasculare și a fost responsabil pentru 8,8 milioane de decese în 2015. Spre comparație, în 2012 au fost înregistrate aproximativ 8,2 milioane de decese din cauza cancerului la nivel mondial.

Cele mai agresive tipuri de cancer


Cancerul este un termen generic pentru un grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. O caracteristică definitorie a tumorilor maligne este formarea rapidă de celule anormale care cresc dincolo de limitele lor obișnuite și care pot apoi să invadeze regiuni adiacente și să se răspândească în alte organe, acest ultim proces fiind numit metastazare, o cauză majoră de deces.

Aproape 1 din 6 decese are drept cauză tumorilor, conform statisticilor, iar circa 70% dintre decesele cauzate de acestea au loc în țările cu venituri mici și medii. Prezentarea la medic în stadiul târziu al bolii și tratamentul inaccesibil sunt cei mai frecvenți factori ce favorizează agravarea cancerului și scad șansele de supraviețuire.

Cancerele cu cele mai frecvente decese sunt cele a căror rată de supraviețuire este de cel mult cinci ani, precum cancerul de pancreas, mezoteliomul malign, cel de ficat sau de duct biliar, pulmonar, de vezică biliară, de esofag, uterin, de stomac, cerebral și leucemia.

Cancerul pancreatic
În cazul cancerului care se dezvoltă în zona pancreasului rata de supraviețuire de cinci ani este de 7,2%, iar media de risc pe durata vieții este de 1 din 65 de persoane, conform Prevention.com.


Pancreasul este un organ mic în formă de deget, amplasat în spatele stomacului. Acesta ajută la digestie și, de asemenea, secretă hormoni precum insulina care controlează nivelul zahărului din sânge și metabolismul.


Un istoric familial este un factor de risc pentru cancerul pancreatic. În cazul diabetului sau al unui istoric medical cu probleme la stomac sau ciroză hepatică, există un risc mai mare de boală, care tinde să se dezvolte mai târziu în viață. Vârsta medie a diagnosticului este de 71 de ani.


Deși unele teste noi pot contribui la diagnosticarea în stadiu precoce, cancerul pancreatic este mortal tocmai pentru că este greu de depistat înainte de a se răspândi în alte organe.

Mezoteliomul malign
Rata de supraviețuire în metozeliom de cinci ani este de 9,2%, iar media de risc pe durata vieții este de 1 din 140 de bărbați și de 1 din 710 femei.


Plămânii, inima și multe alte organe sunt înfășurate într-un strat subțire de țesut numit mezoteliu. După cum sugerează și numele, mezoteliomul este un cancer al acestui strat de țesut.


Expunerea la azbest este cauza a 80% dintre cazurile de mezoteliom, potrivit cercetărilor din Australia citați de Prevention.com. Din acest motiv, persoanele care lucrează în instalații sanitare, construcții sau alte meserii din domeniul construcțiilor sunt cele mai expuse riscului.


Simptomele pot include durere toracică, dificultăți de respirație și durere abdominală sau umflături - în funcție de localizarea cancerului.

Cancer hepatic și de duct biliar
Rata de supraviețuire în cazul cancerului hepatic și de duct biliar de cinci ani este de 17,2%, iar media de risc pe durata vieții este de aproape 1 din 100 de persoane.

Cel mai mare organ intern din corp, ficatul este situat sub plămânul drept. Acesta joacă un rol important în descompunerea alimentelor ingerate și în extragerea substanțelor nutritive din acestea.
Consumul excesiv de alcool și diagnosticul de hepatita B sau C sunt unii dintre cei mai mari factori de risc pentru cancerul hepatic, dar și pentru alte afecțiuni hepatice, precum ciroza.


Simptomele comune sunt pierderea bruscă din greutate, scăderea apetitului alimentar și senzația de plin chiar și după mese frugale, însă unele dintre acestea se pot suprapune cu alte afecțiuni, precum cele la nivelul stomacului.

Cancerul pulmonar
În cazul cancerului care apare în zona plămânilor rata de supraviețuire de cinci ani este de 17,4%, iar media de risc pe durata vieții este de 1 din 14 în rândul bărbaților și de 1 din 17 pentru femei, conform Prevention.com.


În timp ce cancerul de sân și de prostată sunt mai frecvente, cancerul pulmonar este principala cauză de deces din cauza tumorilor în rândul bărbaților și al femeilor.


Ca și celelalte tipuri de cancere cu risc mare de deces, cel pulmonar este dificil de depistat până când a atins un stadiu avansat. Fumatul reprezintă 80% dintre cazurile de cancer pulmonar, iar riscul crește cu cât o persoană fumează mai mult.


Consultațiile regulate la nivelul plămânului sunt indicate tuturor persoanelor și în special fumătorilor. Depistarea precoce poate reduce riscul de mortalitate cu 20%.

Cancerul vezicii biliare
Rata de supraviețuire în cazul cancerului vezicii biliare este de 17,9%, iar media de risc pe durata vieții este de circa 1 din 1.300 în cazul bărbaților și de 1 din 550 la femei.


Ca și pancreasul, vezica biliară este un organ mic, amplasat în zona abdomenului, sub ficat, care acționează ca un rezervor temporar al bilei, un lichid ce ajută sistemul digestiv să descompună hrana ingerată.


Unul dintre simptome poate fi durerea abdominală severă, constantă.


Inflamația cronică, dar și factorii genetici, reprezintă factori de risc importanți în acest tip de cancer.

Următoarele cele mai letale tipuri de cancer sunt cel de esofag, uterin/endometrial, sde tomac, cerebral, ovarian, leucemia, cel de laringe, cel oral, de colon, osos, rectal, cervical, de rinichi, de vezică urinară, de sân, de piele, tiroidian și de prostată.

* Aproximativ o treime dintre decesele cauzate de cancer au ca factori determinanți riscuri comportamentale și dietetice precum: un indice de masă corporală ridicat, un aport scăzut de fructe și legume, lipsa activității fizice, consumul de tutun și consumul de alcool. De altfel, fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 22% dintre decesele din această cauză.

Comentarii

Lasa-ne comentariul tau