Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cerentel (Geum urbanum L.)

22-12-2014

Este o planta erbacee, foarte raspandita in padurile umede, umbroase. Cerentelul prezinta in sol un rizom dezvoltat, tulpina aeriana acoperita cu peri aspri, flori mici, galbene si fructe dure, de culoare rosu-bruna.Cerentelul are actiune puternic astringenta, antidiareica, antiseptica si odontalgica datorata taninurilor si eugenolului din compozitia sa.

Cerentel (Geum urbanum L.)


Descriere

Este o planta erbacee, foarte raspandita in padurile umede, umbroase. Cerentelul prezinta in sol un rizom dezvoltat, tulpina aeriana acoperita cu peri aspri, flori mici, galbene si fructe dure, de culoare rosu-bruna.

Produsul vegetal utilizat

Rizomul subteran (Gei rhizoma) Principii active Taninuri galice si catehice (peste 10%), geozida, ulei volatil, eugenol, acid cafeic, acid clorogenic, substante amare.

Actiune farmacologica

Cerentelul are actiune puternic astringenta, antidiareica, antiseptica si odontalgica datorata taninurilor si eugenolului din compozitia sa. Este utilizat ca adjuvant in dispepsii gastrice si enterite de natura infectioasa iar pentru proprietatile hemostatice se administreaza in afectiuni hemoroidale si tulburari menstruale.

In tratamentul unor afectiuni de la nivelul cavitatii bucale (precum stomatitele, gingivitele) se foloseste un decoct mai concentrat de planta, sub forma de gargara si spalaturi locale. Rizomul subteran (Ghei rhizoma) intra in compozitia ceaiului antidiareic si ceaiului pentru gargara.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau