Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Chist sau tumoare?

28-08-2018

Tumorile și chisturile sunt două tipuri de formațiuni crescute sub piele, care pot avea aspect similar, însă au cauze distincte. Pentru a stabili dacă o persoană are o tumoare sau un chist, medicul utilizează tehnici imagistice sau poate efectua o biopsie.

Chist sau tumoare?


Chistul este o tumoare benignă de forma unei pungi închise, de obicei cu un conținut lichid sau semilichid, care poate apărea în orice regiune a corpului, inclusiv în oase și țesuturi moi.

Spre deosebire de acesta, tumoarea este o masă solidă de țesut care se dezvoltă prin înmulțirea exagerată, patologică, a unor celule.

Majoritatea chisturilor nu sunt canceroase, deși există și excepții.

Chisturile sunt moi la atingere și se pot mișca cu ușurință în timpul palpării.

La rândul lor, tumorile se pot forma în orice zonă a corpului. Ele au tendința să crească rapid și au de obicei o consistență fermă la atingere.

Atenție! Este posibil ca o persoană să aibă chisturi și tumori în același organ.

Cele mai comune tipuri de chisturi sunt:

- chisturile mamare: acestea sunt saci cu lichid care se deplasează cu ușurință la palpare. O persoană care prezintă mai multe chisturi are o afecțiune numită boală fibrochistică mamară. Chisturile mamare nu necesită tratament, cu excepția cazurilor în care sunt mari, dureroase și provoacă neplăceri.

- chisturile epidermoide (sebacee): aceste chisturi benigne se formează în general pe gât, pe piept, în partea superioară a corpului și scrot, în epidermă - stratul exterior al pielii. Ele conțin cheratină, sebum și detrisuri cutanate. Sunt nedureroase și mobile la palpare, însă pot deveni inflamate și infectate.

- chisturile hepatice: în acest caz, săculeții cu lichid se formează în ficat și de multe ori nu dau simptome, de aceea sunt descoperite în urma unei tomografii sau al unui RMN. Cauzele pot fi diverse - unele sunt congenitale, apărând de la naștere, altele sunt provocate de echinococoză (chist hidatic), o infecție produsă de un vierme (Echinococcus granulosus și Echinococcus multilocularis) care se transmite de la animale la oameni. În acest din urmă caz se impune un tratament imediat. De asemenea, în cazul apariției mai multor chisturi la ficat afecțiunea se numește ficat polichistic.

- chisturi pilare: aceste chisturi se formează în celulele de la capătul foliculului de păr, de obicei pe cap. În acest caz, lichidul din chist conține cheratină, o proteină care intră în structura părului, epidermei și unghiilor.

- chisturi renale - de obicei, aceste chisturi nu determină complicații și sunt asimptomatice. Însă, dacă sunt mari pot provoca dureri în partea laterală a abdomenului sau în spate. În cazul în care se formează mai multe chisturi în zona rinichilor, afecțiunea este numită boala rinichiului polichistic, care poate determina și alte probleme de sănătate.

- chisturi ovariene - în general, chisturile pe ovare sunt nedureroase și sunt descoperite în timpul ecografiei. Ele pot fi asociate cu tulburări menstruale, hemoragii uterine, dureri pelvine, constipație, balonare sau urinări frecvente și dureri în timpul actului sexual. În cazul în care aceste formațiuni se măresc, este necesară intervenția medicului deoarece se poate ajunge la complicații. Și în acest caz, în situația în care apar mai multe chisturi pe ovare, este vorba despre o afecțiune numită sindromul ovarului polichistic, ce cauzează infertilitate și tulburări metabolice și endocrine.

Printre alte tipuri de chisturi, mai puțin întâlnite, se numără cele la pancreas, tiroidă, testicule, articulații sau corzile vocale.

Tumorile pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). În general, cele benigne se dezvoltă într-o singură zonă și nu se răspândesc în corp. Spre deosebire de acestea, tumorile maligne apar într-o anumită regiune și apoi se răspândesc în organism.

În ambele cazuri, tumorile variază în dimensiuni.

Printre tipurile de tumori se numără:

- adenomul: aceasta este o tumoare glandulară benignă formată din celule epiteliale, care se poate localiza în majoritatea organelor, glandele endocrine și mucoase și poate evolua spre tumoare malignă.

- fibrom: acest tip de tumoare este benignă și se formează mai ales în țesutul conjunctiv fibros și se localizează în general la sâni, uter și intestine.

- lipom: lipoamele sunt formațiuni tumorale benigne alcătuite din țesut adipos. Acestea apar în general la persoanele trecute de 40 de ani, sunt în general moi la palpare și se localizează imediat sub piele, afectând aspectul corpului.

- tumori maligne: aceste tumori canceroase pot apărea în orice zonă a organismului și au capacitatea de a se răspândi în corp prin fluxul sanguin sau sistemul limfatic. În stadii incipiente, tumorile maligne pot fi îndepărtate chirurgical, însă există riscul de a recidiva, motiv pentru care se impune tratamentul oncologic pentru eliminarea celulelor canceroase.

Tumorile pot crește în dimensiuni și pot exercita presiune pe alte organe, provocând dureri, greutate în mișcare și perturbând activitatea normală a acestora.

Orice persoană care prezintă o umflătură neobișnuită sub piele este indicat să se prezinte la o consultație medicală pentru a se putea determina în fază incipientă natura acesteia și pentru a se începe un tratament corespunzător.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau