Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Circa 80% dintre oameni au un sept deviat

11-04-2018

Septul nazal este peretele care desparte cele două cavităţi ale foselor nazale. În mod ideal, acesta separă în mod egal cele două părţi ale nasului, atunci când este situat în zona centrală, însă circa 80% dintre oameni prezintă un sept nazal deplasat, spre stânga sau spre dreapta.

Circa 80% dintre oameni au un sept deviat


În cazul în care această deviaţie este uşoară, procesul respiraţiei nu este afectat, însă dacă deplasarea este accentuată se diminuează considerabil pasajul nazal cu obstrucţionarea uneia dintre fosele nazale şi reducerea cantităţii de aer ce pătrunde în corp.

Astfel, se poate ajunge la dificultăţi de respiraţie (în special atunci când nasul este înfundat în urma unei răceli), congestie nazală, rinoree, sângerări şi infecţii frecvente sau recurente ale sinusurilor ce pot determina dureri faciale şi de cap foarte supărătoare. De asemenea, se poate manifesta respiraţia zgomotoasă în timpul somnului, mai ales la copii.

Deviaţia de sept poate să apară fie din timpul dezvoltării intrauterine, sau în urma unui traumatism survenit pe parcursul vieţii la nivelul nasului, fapt ce poate deplasa septul nazal din poziţia iniţială.

Se întâmplă chiar ca deviaţia de sept să se producă în timpul naşterii, din cauza unui traumatism al acestei zone care la sugari este extrem de fragilă.

Pentru diagnosticare, se recomandă consultarea medicului specialist. În timpul examinării, acesta va solicita detalii cu privire la simptomele manifestate şi la un eventual traumatism suferit la nivelul nasului şi apoi va examina interiorul nasului în cadrul unei proceduri nedureroase.

În funcţie de gravitatea sa, deviaţia de sept presupune tratament cu decongestionante pentru reducerea congestiei nazale şi, eventual, antihistaminice şi soluţii pentru ameliorarea inflamaţiei, însă se poate ajunge la intervenţie chirurgicală pentru corectarea deplasării septului (septoplastie).
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau