Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Cistita - diagnostic si tratament

29-07-2016

Cistita reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, ca urmare a patrunderii bacteriilor prin uretra. Este o afectiune cu care se confrunta multe femei cel putin o data în viata.

Cistita - diagnostic si tratament


Cistita afecteaza preponderent femeile cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. De regula, un prim episod de cistita anunta si altele, care vor interveni cu o regularitate nedorita. „Cistita este o afectiune a aparatului urinar inferior, care poate fi favorizata de frig, deshidratare, constipatie. Prevenind aceste situatii si asigurand o igiena corecta a zonei ano-genitale, recidivele pot fi evitate“, a explicat dr. Cojocaru Beatrice, medic specialist obstetrica-ginecologie, Clinica Gral Medical.

Cauzele si simptomatologia cistitei

Aceasta afectiune reprezinta inflamatia vezicii urinare (poate fi sau nu asociata cu inflamarea uretrei). Alti factori favorizanti sunt: bacteria Escherichia coli, raporturile sexuale frecvente si modificarile hormonale. Datorita specificitatii organelor uro-genitale feminine, uretra, canalul prin care se elimina urina din organism, este mai scurta (doar 4 cm) decat la sexul barbatesc (uretra are circa 20 – 23 cm), de aceea microbii ajung mai rapid la vezica urinara, inflamand-o.

Fara a fi o problema grava, cistita se manifesta intr-un mod extrem de suparator: febra si frisoane (in formele complicate ale afectiunii), dureri sau arsuri la mictiune, nevoia frecventa de a urina.

Tratamentul cistitei

„Este absolut necesara urocultura recoltata corect. Ideal este ca tratamentul sa se faca in acord cu antibiograma, iar in functie de recomandarea doctorului, se pot administra antispastice. Contribuie substantial si hidratarea corecta“, precizeaza dr. Cojocaru Beatrice. Cum in majoritatea cazurilor bacteria E. coli se face responsabila de instalarea cistitei, medicul poate recomanda antibiotic.

Un prim remediu in tratarea cistitei, este cresterea aportului de lichide, care vor curata vezica de bacterii in mod natural. Durerile si arsurile pot fi ameliorate si prin bai fierbinti de sezut, apa fiind amestecata cu cateva picaturi de ulei esential de ienupar, musetel sau pin. Pana nu dispar simptomele suparatoare ale cistitei, se evita contactul sexual.

Igiena intima trebuie sa fie riguroasa, iar mersul la toaleta trebuie sa se faca ori de cate ori este nevoie, pentru a evita stagnarea urinei: in doar 20 de minute, numarul germenilor E. coli se poate dubla. Comentarii

Lasa-ne comentariul tau