Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Ciubotica Cucului (Primula Officinalis L. )

22-12-2014

Ciubotica cucului este o planta foarte raspandita in tara noastra, poarta denumiri populare ce variaza in functie de provincie, astfel in timp ce in Moldova si Oltenia sunt cunoscute sub numele de ciubotica cucului, in Transilvania este cunoscuta sub numele de anglicel sau anclicel.Ciubotica cucului are actiune antispastica, sedativa, sudorifica, calmanta, cicatrizanta, hemostatica, fluidificatoare al secretiilor bronhice (datorita saponozidelor), emolienta.Se utilizeaza in bronsita, pneumonie, in afectiuni renale si ale vezicii urinare, in disfunctii gastrointestinale.

Ciubotica Cucului (Primula Officinalis L. )


Descriere

Ciubotica Cucului este o planta foarte raspandita in tara noastra, poarta denumiri populare ce variaza in functie de provincie, astfel in timp ce in Moldova si Oltenia sunt cunoscute sub numele de ciubotica cucului, in Transilvania este cunoscuta sub numele de anglicel sau anclicel.Ciubotica cucului este o planta erbacee perena, ce are frunze ovale care prezinta perisori pe fata inferioara, florile galben-aurii, iar fructul este o capsula.

Produsul vegetal utilizat

Se utilizeaza in scopuri medicinale atat rizomul cu radacini, cat si florile.Rizomul cu radacini (Rhizoma cum ridicibus Primulae) se recolteaza primavara devreme sau toamna tarziu iar florile (Flores Primulae) sunt recoltate in perioada infloririi indepartand pedunculii florali.

Principii active

Ciubotica cucului contine saponozide triterpenice (primulozida), vitamina C, flavonoide, zaharuri, tanoizi,primveraza (enzima).

Actiune

Ciubotica cucului are actiune antispastica, sedativa, sudorifica, calmanta, cicatrizanta, hemostatica, fluidificatoare al secretiilor bronhice ( datorita saponozidelor), emolienta. Se utilizeaza in bronsita, pneumonie, in afectiuni renale si ale vezicii urinare, in disfunctii gastrointestinale.

Administrare

Intern in cazul florilor se va face o infuzie din 1- 2 lingurite de flori in 250 ml apa clocotita, si se tine vasul acoperit 15 minute. Se poate consuma ceaiul de 3 ori pe zi.

- decoct in cazul radacinii, ce trebuie maruntita in prealabil, din 1 lingurita de radacina care se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.

Extern - cataplasme calde, preparate prin infuzare din 2 lingurite flori la cana sau decoct din 1 lingurita radacini la cana , ce se aplica pe locurile dureroase, cu actiune calmanta, cicatrizanta si hemostatica.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau