Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Clamidioza, o boala cu transmitere sexuala, cu incidenta in randul tinerilor

21-11-2016

Clamidioza este o infectie produsa de bacteria Chlamydia trachomatis fiind una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala in randul adolescentilor si tinerilor. Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC) care apartine de Department of Health and Human Services din Statele Unite, 1 din 20 de fete si tinere cu varsta intre 14 si 24 de ani are Chlamydia.

Clamidioza, o boala cu transmitere sexuala, cu incidenta in randul tinerilor


Apare atat la fete cat si la baieti

In ciuda parerii generale, aceasta se manifesta nu numai la femei, ci si la barbati.

Problema cea mai mare este, insa, ca putini dintre cei afectati stiu ca au contactat-o deoarece este o boala „tacuta”. Potrivit aceleiasi surse, 10% dintre barbatii si 5-30% dintre femeile care au primit confirmarea infectiei in urma analizelor de laborator prezentau simptome. Asadar, singura metoda in care pot afla daca au contactat-o este prin analize.

Din fericire, aceasta afectiune este usor de vindecat. Conditia esentiala este, insa, sa fie descoperita inainte de a produce complicatii.

 Care sunt simptomele

Cu cat se intarzie diagnosticarea, cu atat e mai grav deoarece clamidioza poate duce la infertilitate si poate fi transmisa de la mama la fat in timpul nasterii.

In cazul femeilor, Chlamydia afecteaza vaginul si colul uterin. Simptomele sunt: secretii vaginale anormale, sangerari vaginale (in general, dupa contactul sexual), dureri in partea de jos a abdomenului si neplaceri in timpul urinatului.

In cazul barbatilor, Chlamydia afecteaza uretra. Simptomele se manifesta prin scurgeri purulente din penis si neplaceri in timpul urinarii.

Infectia avanseaza daca nu e depistata

 Pe masura ce infectia avanseaza, sunt afectate caile genitale superioare - trompele uterine, la femei, ceea ce provoaca salpingita, si epididimul la barbati - ceea ce duce la epididimita - ori prostata, ceea ce poarta numele de prostatita.

In cazul in care afectiunea se transmite in urma unui contact sexual anal, apare afectiunea rectului (rectita), iar daca infectia este „transportata” din zona genitala si afecteaza ochii, apare conjuctivita.

Poate recidiva foarte usor

Pentru a depista clamidioza, trebuie efectuate teste de laborator prin care se analizeaza secretiile colectate din vagin, din colul uterin sau din uretra, dar si probele de sange prin care se urmareste existenta anticorpilor anti-chlamydia, pe care corpul ii produce pentru a se apara de infectie.

Tratamentul consta in antibiotice, recomandate de catre medic. Atentie! Deoarece aceasta boala este una cu transmitere sexuala, atat analizele, cat si tratamentul trebuie urmate de ambii parteneri de viata, in acelasi timp, chiar daca nu exista simptome ale infectiei. Altfel, exista riscul foarte mare ca infectia sa revina. Tocmai de aceea, dupa incheierea tratamentului, medicul va cere repetarea analizelor.

Singura metoda de prevenire a clamidiozei este folosirea prezervativului in cazul contactului sexual cu persoane a caror stare de sanatate nu este bine cunoscuta, iar pentru a evita complicatiile se recomanda testarea periodica.


Comentarii

Lasa-ne comentariul tau