Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Clasificarea metodelor contraceptive

16-12-2014

Contraceptia cuprinde metodele de impiedicare a conceptiei. Aceste metode ii permit unei femei sa aleaga momentul potrivit pentru a aduce pe lume un copil. Alegerea metodei se face in functie: de varsta siguranta metodei beneficiul si riscul asupra sanatatii,toleranta metodei.

Clasificarea metodelor contraceptive


Contraceptia cuprinde metodele de impiedicare a conceptiei. Aceste metode ii permit unei femei sa aleaga momentul potrivit pentru a aduce pe lume un copil. Alegerea metodei se face in functie: de varsta, siguranta metodei, beneficiul si riscul asupra sanatatii,toleranta metodei.

Metodele contraceptive se clasifica dupa mai multe criterii:

1. In functie de metoda contraceptiva:

Metode hormonale: pilula contraceptiva (metoda cea mai folosita ), plasturele hormonal, injectia contraceptiva, inel vaginal, dispozitivul intrauterin hormonal.

Metode nehormonale: dispozitive intrauterine nehormonale cu cupru, metode contraceptive de bariera (prezervativ masculin, prezervativ feminin, diafragma vaginala, metode chimice-spermicide).

Metode naturale: metoda temperaturii bazale, metoda calendarului, metoda bazata pe recunoasterea perioadei fertile, coitul interupt, alaptatul la san, abstinenta totala.

Metode chirurgicale : sterilizarea chirurgicala voluntara masculina (vasectomie), feminina (ligatura tubara). Sterilitatea masculina si feminina conduc la infertilitate definitiva, de aceea cei care decid sa aleaga aceasta metoda trebuie sa fie foarte bine informati. Contraceptia de urgenta : contraceptivele ce se folosesc in maxim 72 de ore de la un contact sexual neprotejat.

2. In functie de utilizator: feminine masculine

3. In functie de durata: temporare permanente

De retinut: cereti sfatul medicului ginecolog pentru a alege metoda de contraceptie potrivita; cand incepeti tratamentul trebuie sa fiti sigura ca nu sunteti insarcinata; contraceptivele orale nu va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala; prezervativul este singurul care va protejeaza de bolile cu transmitere sexuala; metodele de contraceptie artificiale au o eficienta mai ridicata decat metodele naturale; indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie folosita corect si cu regularitate.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau