Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Coş sau furuncul?

11-04-2018

Coşurile şi furunculele sunt probleme deosebit de inestetice şi chiar dureroase ce apar pe piele, acestea putând avea uneori simptome similare.

Coş sau furuncul?


În cazul coşurilor, porii – orificii existente în piele care funcţionează ca mici canale excretoare ale glandelor sudoripare şi sebacee – se blochează în contextul unui exces de sebum şi al înmulțirii şi acţiunii unei bacterii prezentă în mod normal pe piele. Practic, sebumul, alături de celulele din foliculul pilos și cu firul de păr pot produce un ”dop” ce astupă porul şi împiedică eliminarea sebumului. Acesta se adună sub piele şi, ca urmare, bacteria prezentă pe piele (Propionibacterium acnes) găseşte un mediu propice pentru dezvoltare în interiorul foliculului blocat şi apare o inflamaţie care se manifestă prin umflarea zonei (coş), roșeață şi senzaţie de durere.

Coşurile, sau acneea, afectează mai ales adolescenții, însă se pot manifesta, într-o formă mai uşoară, şi la alte categorii de vârstă.

Potrivit statisticilor, femeile sunt mult mai afectate de acnee în comparaţie cu bărbaţii, într-un raport de 4:1.

Coşurile apar cu precădere pe faţă, însă se pot localiza şi pe gât, spate, piept, umeri şi braţe.

Cauza cea mai frecventă este fluctuaţia nivelului hormonilor sexuali, însă potrivit unor cercetări, ar fi implicată şi o componentă genetică.

Furunculul este tot o infecţie a foliculului de păr însă, spre deosebire de coş, acesta este cauzat de acţiunea unui stafilococ (Staphylococcus aureus) care se regăseşte în mod normal pe piele, însă poate ajunge în straturile profunde printr-o leziune sau un folicul infectat.

Manifestarea este într-o oarecare măsură similară, prin umflătură roşie şi de consistenţă tare, însă furunculul are dimensiuni mai mari şi este mult mai dureros.

Furunculii apar în zonele mai umede ale pielii, pe gât, în regiunea axilelor, pe coapse şi fese. În situaţia în care se dezvoltă lângă nodulii limfatici, aceştia se pot umfla de la infecţie.

În caz de infecţie severă, persoanele afectate pot manifesta febră şi stare de rău general. În plus, un furuncul netratat corespunzător poate duce la pneumonie, infecţii profunde, probleme cardiace şi chiar septicemie din cauza pătrunderii stafilococului în fluxul sanguin şi în alte sisteme ale corpului.

Pentru prevenirea acestor probeme se recomandă respectarea unor măsuri stricte de igienă corporală şi tratarea imediată a leziunilor de pe piele pentru a evita pătrunderea organismelor dăunătoare.

Atât acneea recurentă cât şi furunculul este indicat să fie tratate în urma unui control medical pentru a se vindeca în mod corespunzător ţinând cont de pericolul complicaţiilor.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau