Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Coada calului (Equisetum arvense L.)

22-12-2014

Descriere-Coada calului este o planta ierboasa, perena, care se dezvolta in zonele umede. Prezinta doua tipuri de tulpini - cele fertile apar primavara, sunt brune, neramificate si terminate cu un spic. Tulpinile sterile apar mai tarziu, au culoare verde si frunze reduse, dispuse spiralat. Produsul vegetal utilizat - Tulpinile sterile (Equisetii herba). Principii active -Tulpinile sterile contin flavone, saponozide, dioxid de siliciu, ulei volati,l rezine, acizi organici.

Coada calului (Equisetum arvense L.)


Descriere

Coada calului este o planta ierboasa, perena, care se dezvolta in zonele umede. Prezinta doua tipuri de tulpini: cele fertile apar primavara, sunt brune, neramificate si terminate cu un spic. Tulpinile sterile apar mai tarziu, au culoare verde si frunze reduse, dispuse spiralat.

Produsul vegetal utilizat

Tulpinile sterile (Equisetii herba) Principii active Tulpinile sterile contin flavone, saponozide ,dioxid de siliciu, ulei volatil, rezine, acizi organici.

Actiune farmacologica

Planta prezinta proprietati diuretice ,antiinflamatoare si dezinfectante pentru caile urinare. Are efect remineralizant si de consolidare a tesutului conjunctiv, stimuland sinteza de colagen. Se recomanda sub forma de infuzie, in afectiuni renale, edeme, guta, poliartrite, artroze, fracturi. Seva obtinuta din planta proaspata este slab hemostatica.

Un decoct mai concentrat de coada calului se foloseste pentru tratarea ulcerelor varicoase, eczemelor, si degeraturilor (sub forma de comprese aplicate local sau bai partiale).

Observatii

Coada calului poate fi usor confundata cu alte specii ale aceleiasi familii dintre care cea mai toxica este Barba ursului (Equisetum palustre). Tulpinile sterile (Equisetii herba) intra in compozitia ceaiului diuretic  si antireumatic.
Comentarii

Manea A.
de ce la agrotehnica am citit ca equisetum arvense este o planta toxica?

De fapt, equisetum arvense este o planta perena care poate fi utilizata pentru proprietati farmacologice si care este si o planta comestibila. De altfel mugurii sunt mancati primavara in Japonia si Coreea. Celelalte specii de equisetum sunt insa toxice.

Lasa-ne comentariul tau