Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Coada soricelului ( Alchillea millefolium L.)

22-12-2014

Coada soricelului este o planta erbacee, vivace, ce creste prin locuri cultivate si necultivate, inalta pana la 80 cm, avand doua feluri de tulpini aeriene: unele mai groase florifere, ramificate la partea superioara si care se termina cu capitule formate din flori mici si altele sterile purtand numai frunzele.Fructul este o achena.Coada soricelului infloreste din iunie pana in septembrie.Proprietatile majore ale produsului coada soricelului se datoreaza uleiului volatil si proazulenelor si anume stomahice, astringente, calmante, usor antiseptice si tonic- amare.

Coada soricelului ( Alchillea millefolium L.)


Descriere

Coada soricelului este o planta erbacee, vivace, ce creste prin locuri cultivate si necultivate, inalta pana la 80 cm, avand doua feluri de tulpini aeriene: unele mai groase florifere, ramificate la partea superioara si care se termina cu capitule formate din flori mici si altele sterile purtand numai frunzele.Fructul este o achena.Coada soricelului infloreste din iunie pana in septembrie. Produsul vegetal folosit Atat partile aeriene, cat si florile de coada soricelului sunt utilizate in terapeutica.Ele se recolteaza in timpul infloririi si se usuca in strat subtire.

Principii active Ulei volatil de culoare albastra, bogat in azulene, proazulene, taninuri, flavonoide si unele substante inca neidentificate, inzestrate cu actiune antibiotica si colina. Actiune Proprietatile majore ale produsului coada soricelului se datoreaza uleiului volatil si proazulenelor si anume stomahice, astringente, calmante, usor antiseptice si tonic- amare.

Intrebuintari

Intern: infuzie ( 200 - 300 ml/ zi) se administreaza in diferite afectiuni ale stomacului, in enterocolite, gastrite si anorexii.Infuzia 10% usureaza eliminarea viermilor intestinali, administrata dimineata pe stomacul gol.

Extern: infuzie 10% sub forma de comprese ca si antiinflamator, dezinfectant si calmant in arsuri, plagi supurente, hemoragii, leucoree( spalaturi vaginale).

Observatii Coada soricelului intra in compozitia ceaiului gastric, contra colicilor, hepatic si laxativ antihemoroidal.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau