Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Colesterolul

17-12-2014

Colesterolul este o substanta grasa ce se gaseste in sange si intra in compozitia membranelor tuturor celulelor din organism. Exista doua surse de formare a colesterolului cea mai mare parte este fabricata la nivelul ficatului iar cealalta parte provine din alimentatie.Valoare normala mai mica de 200mg/dl - in functie de varsta.

Colesterolul


Colesterolul este o substanta grasa ce se gaseste in sange si intra in compozitia membranelor tuturor celulelor din organism. Exista doua surse de formare a colesterolului: cea mai mare parte este fabricata la nivelul ficatului, iar cealalta parte provine din alimentatie. valoare normala <200mg/dl -in functie de varsta.

Creste:

 aport exagerat: obezitate, hiperlipoproteinemie;

hipercolesterolemie primara;

hipercolesterolemie secundara: hipotiroidie, diabet zaharat, tratament cu corticosteroizi, tiazidice, anorexie nervoasa, colestaza, disproteinemie.

Scade:

insuficienta hepatica severa, malabsorbtie intestinala, scorbut, hipertiroidism, boli infectioase severe, neoplazii;

Colesterolul este transportat de la si catre celule de lipoproteine. Acestea sunt de doua feluri: lipoproteine cu densitate mica (LDL) si lipoproteine cu densitate mare (HDL).

LDL colesterol valoare normala <130mg/dl; > 160mg/dl- risc crescut de instalare a unei boli cardio-vasculare; 130-159mg/dl- risc cardiac moderat; LDL - reprezinta cel mai mare purtator de colesterol din sange. LDL transporta colesterolul la celule, favorizeaza depunerea grasimilor pe peretii arterelor, determinand formarea placilor de aterom.

Din acest motiv LDL este denumit colesterol rau. HDL colesterol valoare normala >45mg/dl; risc cardiac scazut >45mg/dl; risc cardiac crescut <35mg/dl.

Creste: sport regulat, aport moderat de alcool

Scade: fumat, sedentarism, obezitate, diabet zaharat, tratament cu beta blocante HDL - reprezinta o forma de colesterol cu rol de curatare (transporta surplusul de colesterol din celule si sange, il readuc in ficat pentru a fi eliminat din organism), motiv pentru care este denumit [i]colesterol bun.[/i]
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau