Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Colonoscopia anuală, după 45 de ani, ajută la despistarea precoce a cancerului de colon

09-07-2018

În cazul unei alimentaţii nesănătoase, bogată în grăsimi animale şi în alimente intens procesate, în care abundă aditivii alimentari, colonul poate avea de suferit, în timp, uneori în mod ireversibil, putându-se ajunge la tumori.

Colonoscopia anuală, după 45 de ani, ajută la despistarea precoce a cancerului de colon


Colonul este cel mai lung segment al intestinului gros, având circa 1,4 metri, unde sunt sintetizaţi, printre altele, electroliţi, vitamine din complexul B şi aminoacizi. Tot aici sunt îndepărtate reziduurile pe care organismul nu le mai poate digera.

Cancerul de colon este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni maligne ale tubului digestiv.

Boala reprezintă, în cele mai multe cazuri, malignizarea unor polipi dezvoltaţi la nivelul colonului, iar înmuţtirea acestora determină ulcerarea tumorii, respectiv apariţia unei formaţiuni care poate strâmta lumenul intestinal, blocând tranzitul materiilor fecale. Celulele de la nivelul lui pot migra prin sânge şi se pot localiza la nivelul ficatului, plămânilor, creierului şi oaselor, dând naştere la metastaze.

În prima fază, semnele cancerului de colon pot fi minore, precum alternarea constipaţiei cu scaunul diareic sau meteorism abdominal (balonare), însă apoi se poate remarca prezenţa sângelui în fecale, vărsături şi scădere din greutate. Dacă aceste simptome nu sunt luate în seamă, tumoarea poate evolua - se poate ajunge chiar la ocluzii intestinale şi la perforarea peretelui intestinal.

În fază avansată, simptomele depind şi de zona în care se instalează tumoarea. În partea dreaptă apar, de regulă, anemia, oboseala, scaunul negru şi dureri în regiunea dreaptă a abdomenului; dacă tumoarea este localizată în stânga, se manifestă sângerări în fecale, constipaţie, dureri abdominale în partea respectivă şi balonare.

Cel mai bun mod de depistare a bolii este colonoscopia. De altfel, este indicat ca persoanele care au depăşit vârsta de 45 de ani să meargă la medic pentru o colonoscopie cel puţin o dată pe an, pentru a afla dacă există celule anormale crescute în colon. Acestea pot fi, după caz, extirpate, bioxiate sau monitorizate.

Tratamentul acestui tip de cancer se realizează printr-o intervenţie chirurgicală care presupune eliminarea zonei de intestin afectată. În cazul în care operaţia intervine în fază incipientă a stadiului evolutiv al bolii canceroase pacientul are multe şanse de supravieţuire.

Pentru evitarea cancerului de colon, specialiştii recomandă atât precauţie în stilul de viaţă, cât şi controale frecvente, în special în cazul persoanelor fumătoare sau consumatoare de alcool şi alimente bogate în grăsimi animale, deoarece acestea favorizează apariţia acestei boli din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei moderne.

Este indicat să se consume cât mai multe fibre alimentare şi antioxidanţi (cereale integrale, fructe şi legume crude, seminţe şi nuci crude) şi să se elimine, pe cât posibil, alimentele intens procesate şi bogate în substanţe chimice adăugate.

De asemenea, se poate apela la produsele care pot fi achiziţionate din farmacii destinate curăţării colonului.
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau