Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Coma diabetica

04-12-2014

Va vom prezenta doua dintre complicatile acute diabetice: coma cetoacidozica si coma hiperosmolara necetozica. Aceste complicatii se instaleaza rapid si pot pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine competent si in timp util. Coma cetoacidozica apare in majoritatea cazurilor la pacientii cu diabet zaharat tip I tratati cu insulina. Este o stare de carenta insulinica absoluta cu producerea in exces a unor substante numite corpi cetonici.

Coma diabetica


Va vom prezenta doua dintre complicatile acute diabetice: coma cetoacidozica si coma hiperosmolara necetozica. Aceste complicatii se instaleaza rapid si pot pune in pericol viata pacientului, daca nu se intervine competent si in timp util. Coma cetoacidozica apare in majoritatea cazurilor la pacientii cu diabet zaharat tip I, tratati cu insulina. Este o stare de carenta insulinica absoluta cu producerea in exces a unor substante numite corpi cetonici. Coma cetoacidozica este cauza a 14% din spitalizarile diabeticilor si a 16% din decesele intre diabetici.

Aceasta coma poate sa apara:

ca prima manifestare a diabetului (coma inaugurala);

prin intreruperea tratamentului insulinic sau scaderea dozelor;

in situatii cu necesar crescut de insulina: infectii, traumatisme, interventii hirugicale, accidente, stres prelungit, sarcina etc.

Pacientul poate descrie oboseala nejustificata, sete tot mai intensa, scaderea poftei de mancare, dureri abdominale, greata, varsaturi, tegumentele si mucoasele devin uscate, tensiunea arteriala are tendinta la prabusire, iar pulsul devine tot mai rapid, respiratia miroase a acetona (miros de mere putrede), cu respiratie zgomotoasa si modificari de comportament. Glicemia acestor pacienti depaseste 300-400 mg/dl si se modifica o serie de parametri sanguini (sodiu, potasiu, pH).

In coma cetoacidozica, tratamentul trebuie realizat intr-o sectie de terapie intensiva sub stricta supraveghere medicala. Elementul de baza al tratamentului este insulina. Se administreaza si solutii de rehidratare pentru a inlatura deshidratarea aparuta prin urinare excesiva si varsaturi. Bolnavul va fi deci internat, necesitand si precizarea cauzei ce a dus la acest dezechilibru, pentru a putea fi indepartata.

Coma hiperosmolara apare, de obicei, la pacientii cu diabet zaharat tip II, in varsta, sub tratament cu antidiabetice orale. Este o complicatie severa, care pune in pericol viata pacientului si este greu de tinut sub control. Printre cauze, putem enumera: limitarea aportului de lichide autoimpusa (la batrani apare diminuarea senzatiei de sete cu deshidratare consecutiva) sau la pacientii grav afectati (cu infarct micardic acut, accident vascular cerebral, infectii severe), carora nu li se asigura necesarul de lichide. O alta cauza poate fi pierderea de lichide prin administrarea exagerata de diuretice sau prin enterocolite acute, arsuri intinse.

Pacientul poate descrie sete intensa, tegumente si mucoase uscate, dezorientare temporo-spatiala, pareze. Datorita deshidratarii se pot forma cheaguri de sange in diverse teritorii (tromboze venoase, accidente vasculare etc.). Pacientul mai poate prezenta febra, convulsii si coma. Glicemia acestor pacienti este foarte ridicata, peste 600 mg/dl.

Tratamentul impune internarea pacientului. Alaturi de insulinoterapie se face rehidratarea bolnavului. Un rol important in ingrijirea pacientului diabetic il reprezinta educatia acestuia pentru a se evita aparitia acestor complicatii cu evolutie posibil fatala. De aceea, orice eveniment nou cu risc (infectii, stres, traumatisme, infarct) impune monitorizarea mai atenta a valorilor glicemice si, in consecinta, adaptarea dozelor medicamentoase.

Dr. IONELIA CHIRU




Comentarii

Tiberiu L.
am avut glicemia 492 mg|dl si nu am avut greata sau varsaturi mi-am facut insulina si de la10 la 2 mi-a scazut la 120mg\dl

la o persoana care are insulinorezistenta este posibil ca valori mari ale glicemiei sa fie bine tolerate. este foarte bine sa va hidratati bine si sa faceti controale glicemice frecvente. de asemenea banuiesc, stiti sa ajustati doza de insulina in functie de valorile glicemiei obiectiv de atins

Lasa-ne comentariul tau