Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Completarile si modificarile programelor nationale de sanatate

04-12-2014

De la inceput si pana in luna aprilie a acestui an au fost aprobate o serie de acte normative cu privire la implementarea evaluarea si finantarea programelor nationale de sanatate. Dintre acestea am selectat pentru dumneavoastra cele mai importante informatii de interes general referitoare la modificarile si completarile aduse pana in acest moment programelor nationale de sanatate.

Completarile si modificarile programelor nationale de sanatate


De la inceput si pana in luna aprilie a acestui an, au fost aprobate o serie de acte normative cu privire la implementarea, evaluarea si finantarea programelor nationale de sanatate. Dintre acestea, am selectat pentru dumneavoastra cele mai importante informatii, de interes general, referitoare la modificarile si completarile aduse, pana in acest moment, programelor nationale de sanatate. Incepand cu data de 01 aprilie 2007, medicamentele antidiabetice de tip insulina, cele specifice pentru starea post-transplant si medicamentele oncologice specifice tratamentului in ambulatoriu, se elibereaza prin farmaciile cu circuit deschis la pretul de decontare.

Deoarece s-a acordat o atentie sporita descentralizarii celor trei programe de sanatate, vom insista asupra detaliilor eliberarii medicamentelor incadrate in aceste programe Prescrierea medicamentelor enumerate se realizeaza pe retete diferite pentru fiecare afectiune inclusa in subprogram, mentionand denumirea comuna internationala, denumirea comerciala, forma farmaceutica si concentratia.

Formularele de reteta in baza carora se elibereaza medicamentele anterior enumerate, trebuie sa fie securizate si aprobate prin Ordinul Ministrului Sanatatii Publice si al Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 849/297/2003. Medicul prescriptor al retetelor pentru afectiunile oncologice, starile post-transplant, diabet zaharat - tratament cu insulina sau diabet zaharat-antidiabetice orale are obligatia sa mentioneze pe formularul de reteta:

numarul de zile pentru care se face prescrierea, in campul liber situat sub seria si numarul retetei;

"aprobat comisie" cu semnatura si parafa medicului prescriptor, in campul liber situat intre "regim special", "seria" si "numarul" retetei, pentru prescriptiile medicale care contin medicamente care necesita aprobarea de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) sau a comisiilor de la nivelul caselor de asigurari de sanatate.

Card european sau acord european la "Categoria de asigurat" pentru cetatenii straini din tarile cu care Romania a incheiat acorduri internationale sau sunt membri ai Comunitatii Europene si poseda card european de sanatate. Afectiunile pentru care este nevoie de aprobarea CNAS sunt: hepatita cronica, ciroza hepatica, poliartrita reumatoida si artropatia psoriazica, spondilita Ankilozanta,boli endocrine si boala Gaucher.

Informatii detaliate despre conditiile si modul de eliberare a medicamentelor antidiabetice de tip orale si insulina, specifice pentru starea post-transplant si medicamentelor oncologice utilizate in tratamentul in ambulatoriu puteti primi apeland la farmacistii din reteaua DONA. 
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau