Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Vezi mai multe detalii. [x]

O farmacie cum toate ar trebuisa fie

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat

04-12-2014

O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice secundare hiperglicemiilor cu afectarea cronica vasculara (infarct miocardic cardiomiopatie gangrena piciorului diabetic si ulcere schemice) nervoasa (neuropatie periferica a nervilor cranieni sau vegetativa) cutanata (dermopatii diabetice necrobiosis lipoidica candidoza ulceratii ale piciorului-neurotrope sau ischemice) si oculara (retinopatie diabetica si cataracta). Pe langa aceste complicatii pacientii diabetici au un risc mai ridicat de a dezvolta infectii de un anumit tip si de a dovedi o rezistenta mai scazuta la acestea.

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat


O caracteristica a evolutiei diabetului zaharat o constituie dezvoltarea unor modificari patologice, secundare hiperglicemiilor, cu afectarea cronica vasculara (infarct miocardic, cardiomiopatie, gangrena piciorului diabetic si ulcere schemice), nervoasa (neuropatie periferica, a nervilor cranieni sau vegetativa), cutanata (dermopatii diabetice, necrobiosis lipoidica, candidoza, ulceratii ale piciorului-neurotrope sau ischemice) si oculara (retinopatie diabetica si cataracta).

Pe langa aceste complicatii, pacientii diabetici au un risc mai ridicat de a dezvolta infectii de un anumit tip si de a dovedi o rezistenta mai scazuta la acestea.

Neuropatia diabetica

Neuropatia diabetica este comuna atat diabetului zaharat de tip 1 cat si celui de tip 2, cu mentiunea ca neuropatia vegetativa severa este mai frecvent intalnita la diabeticii de tip 1. Cele mai frecvente doua categorii de neuropatii diabetice sunt cea senzitiva - periferica si cea vegetativa.

Parezele nervilor cranieni ( III, IV,VI) se datoreaza unor suferinte ischemice nervoase, in timp ce neuropatiile periferice si cea vegetativa apar datorita toxicitatii unor produsi metabolici acumulati secundar hiperglicemiilor. Un prim pas in prevenirea complicatiilor neurologice il constituie un bun control al glicemiilor.

Neuropatia senzitiva periferica se manifesta prin dureri in membrele superioare sau inferioare, senzatie de "furnicaturi" amorteala, crampe musculare, astenie, mergand pana la anestezie (pierderea sensibilitatii tactile sau dureroase). Secundar incapacitatii de a mai percepe durerea, se pot dezvolta rapid leziuni cutanate care se pot complica infectios. Tratamentul neuropatiei senzitive periferice consta in analgezice - pornind de la paracetamol pana la medicamente care moduleaza transmiterea nervoasa a durerii la nivel molecular: amitriptilina, gabapentin, carbamazepina, fenitoina.

Recent aparute in managementul neuropatiei diabetice sunt si derivatele de vitamina B1, cu efect neurotrop si neuroprotector de tip benfotiamina si acidul alfa-lipoic, care s-au dovedit a fi foarte eficiente. De asemenea si-au dovedit eficienta in crize dureroase acute si plasturii sau cremele pe baza de capsaicina (substanta extrasa din ardeiul iute), precum si stimularea electrica transcutanata (TENS) sau electroacupunctura. Pacientii trebuie educati asupra mentinerii igienei stricte a extremitatilor si asupra protejarii acestora, de exemplu utilizarea de pantofi speciali, medicinali care redistribuie greutatea sau utilizarea de sosete si manusi groase in timpul iernii.

Neuropatia motorie

Apare mai putin frecvent decat precedenta si se caracterizeaza prin scaderea progresiva a fortei musculare pe teritoriul deservit de nervul afectat (de exemplu- diplopie, paralizie faciala, deviatie laterala a ochiului). Durerea asociata cu scaderea fortei musculare in muschii coapsei bilateral, cu pierderea masei musculare, se mai numeste si amiotrofie diabetica si apare frecvent la diabeticii varstnici. Prognosticul neuropatiei motorii este bun, cu remitere spontana a simptomatologiei in 6-8 saptamani.

Neuropatia vegetativa

Este caracteristica diabetului de lunga durata si se manifesta prin hipotensiune posturala sau tahicardie fixa, de repaus sau gastropareza, alternanta diaree - constipatie, dificultatea de a goli deplin vezica urinara si impotenta. Disfunctia erectila afecteaza 25% din diabeticii sub 29 ani si aproape 90% din diabeticii varstnici, fiind frecvent asociata cu incontinenta urinara si ejaculare retrograda.

Gastropareza poate fi documentata prin realizarea unui tranzit baritat si se manifesta prin greata, varsatura, meteorism abdominal si distensie abdominala, balonari, simptomatolgie de tip boala de reflux-pirozis, disconfort retrosternal, alternanta diaree constipatie, precum si un risc crescut de a dezvolta litiaza biliara. In gastropareza diabetica se administreaza metoclopramid (1-2 tablete de trei ori pe zi), domperidon sau eritromicina, cu efect de stimulare a motilitatii gastrice. In hipotensiunea ortostatica se recomanda ciorapii elastici si cortizonice (de tip fludrocortizon).

Diareea diabetica este ocazional agravata de incarcarea bacteriana intestinala, motiv pentru care antibioticele cu spectru larg pot fi de folos. Ca tratament simptomatic se administreaza loperamid, clonidina. Constipatia este inlaturata cu ajutorul lactulozei, iar ca regulator al motilitatii intestinale se mai utilizeaza trimebutina sau metamucilul. Atonia vezicala raspunde satisfacator la tratamentul cu oxibutinina sau betanecol.

Disfunctia erectila este ameliorata cu ajutorul inhibitorilor de fosfodiesteraze: sildenafil, tadalafil, vardenafil (cu riscul de reactii adverse de tip cefalee, tulburari de vedere) al apomorfinei 2 sau alalprostadilului sau al injectarii intracavernoase de papaverina sau prostaglandine. In concluzie, controlul adecvat al diabetului, mentinerea echilibrului metabolic prin controlul valorilor glicemice cat mai frecvente, respectarea dietei si a tratamentului medicamentos sau insulinoterapiei, sunt de fapt cel mai eficient mod de a preveni astfel de complicatii.

Dr. Lavinia Vija
Comentarii

Lasa-ne comentariul tau